4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło...
fot. Andrii Zastrozhnov / GettyImages

Co jeść w maju? Te sezonowe warzywa i owoce kuszą smakiem i kolorem. Warto kupować je wiosną! Będą pyszne i zdrowe

Pokrzywa – bomba witaminowa

Pokrzywa to niepozorny chwast i jednocześnie świetne źródło wielu składników odżywczych, w tym witaminy B5, a jedzona surowa – także witaminy C. Ponadto zawiera mangan, żelazo, magnez, wapń, krzem cynk, selen i miedź. Znana jest ze swoich właściwości moczopędnych, łagodzących niestrawności i biegunki, a także wzmacniających, odtruwających, antyalergicznych i przeciwreumatycznych. Można przygotowywać z niej napary, nalewki lub dodawać np. do sałatek lub koktajli.

Zobacz również

Europejski pociąg do kultury – udany piknik w Suchedniowie (DUŻO ZDJĘĆ)

Europejski pociąg do kultury – udany piknik w Suchedniowie (DUŻO ZDJĘĆ)

Magiczny spektakl w wągrowieckim amfiteatrze!

Magiczny spektakl w wągrowieckim amfiteatrze!

Polecamy

Nie musisz mieć aż takiego auta, by zarekwirowało je wojsko

Nie musisz mieć aż takiego auta, by zarekwirowało je wojsko

Co ty wiesz o maju? Sprawdź, czy potrafisz dokończyć przysłowie

Co ty wiesz o maju? Sprawdź, czy potrafisz dokończyć przysłowie

Propozycje na majówkę. Rusza park linowy nad Jeziorem Nyskim

Propozycje na majówkę. Rusza park linowy nad Jeziorem Nyskim