4 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Alkohol wspaniale pasuje do dań z grilla – chodzi jednak o...
fot. kaarsten/123RF

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Podlewaj jedzenie alkoholem

Alkohol wspaniale pasuje do dań z grilla – chodzi jednak o użycie go w charakterze przyprawy! Według badań portugalskiego Uniwersytetu Porto dodatek do marynaty piwa lub wina ogranicza powstawanie w jedzeniu szkodliwych substancji nawet o 90%.

Najlepiej działa piwo, zwłaszcza bardzo ciemne, a w następnej kolejności bezalkoholowy pilzner oraz ten klasyczny. Alkohol można też dodawać podczas pieczenia, ale zamiast skrapiać nim kawałki, co grozi nawet pożarem, należy nakładać go lub zawierającą go marynatę za pomocą pędzla na upieczoną już stronę po przekręceniu kawałka.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 28.04 w Bolkowie

Przegląd tygodnia od 28.04 w Bolkowie

Tygodniowy przegląd prasy w Siewierzu, (28.04-4.05.2024)

Tygodniowy przegląd prasy w Siewierzu, (28.04-4.05.2024)

Polecamy

Wisła zagra w el. Ligi Europy. "Nie potraktujemy tego jak wycieczki turystycznej"

ROZMOWA
Wisła zagra w el. Ligi Europy. "Nie potraktujemy tego jak wycieczki turystycznej"

Tragiczny wypadek na A1 na granicy Polski z Czechami. Nie żyją dwie osoby

Tragiczny wypadek na A1 na granicy Polski z Czechami. Nie żyją dwie osoby

Pogoń Szczecin zagra w europejskich pucharach? Kamil Grosicki: Kolejna lekcja w życiu

ROZMOWA
Pogoń Szczecin zagra w europejskich pucharach? Kamil Grosicki: Kolejna lekcja w życiu