Cukiniowe placuszki drożdżowe

S.Nowak
S.Nowak
Oto oryginalny przepis na smakołyk z cukinii, przesłała go Sandra Nowak

150 g cukinii
dowolny aromat
płaska łyżka cukru pudru
pół szklanki mąki żytniej razowej (65 g)
65 g serka naturalnego
1 jajko
1/2 łyżeczki drożdży instant

Cukinię starkować na tarce o średnich oczkach. Odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać aromat, cukier puder, mąkę i drożdże. Wymieszać.
Połączyć z serkiem i jajkiem, jeszcze raz porządnie wymieszać aby masa stała się jednolita.
Na lekko natłuszczonej i rozgrzanej patelni smażyć z obu stron na średnim ogniu około 4 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami, na przykład z sosem malinowym lub serkiem malinowym - 100 g serka naturalnego należy wymieszać z łyżką cukru pudru, dodać nieco malin i wiórków kokosowych.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska