Dania fit, które musisz spróbować wiosną. Autorka bloga kulinarnego poleca
Spaghetti z tuńczykiem i kaparami
Składniki:
pełnoziarnisty makron spaghetti (pół paczki)
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 mały słoiczek kaparów
8 pomidorków koktajlowych
1 pęczek natki pietruszki
oliwa do smażenia lub olej kokosowy
2 łyżki słonecznika
sól, pieprz
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Chwilę smażymy. Potem dodajemy tuńczyka, uprzednio odcedzając go z sosu. Całość smażymy przez 2 minuty. Na koniec dodajemy kapary oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni. Dodajemy do dania. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Gotujemy makaron według opisu z opakowania. Ugotowany makaron podajemy z gotowymi dodatkami.