W skrócie
Sznycle wieprzowe to klasyczne danie, które zawsze cieszy się popularnością. Dzięki naszym wskazówkom i przepisowi, przygotowanie ich stanie się proste i bardzo satysfakcjonujące. Pamiętaj o wyborze dobrego mięsa, odpowiedniej panierce i właściwej temperaturze smażenia, a twoje sznycle będą zawsze soczyste i chrupiące.
Sznycle wieprzowe – przepis na prosty obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 kotlety schabowe każdy po 150 g,
- sól i pieprz do smaku,
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki mielonego suszonego czosnku,
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
- 2 jajka,
- 1/3 szklanki mleka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- olej rzepakowy do smażenia,
- cytryna do podania.
Czytaj także: Delikatne sznycle z indyka w sosie z cukinią i marchewką. Wypróbuj prosty przepis na szybki i sycący obiad
Jak zrobić sznycle wieprzowe?
Sposób przygotowania:
- Kotlety schabowe rozłóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Od góry przełóż pergaminem i rozbij na cienkie plastry przy pomocy tłuczka do mięsa na równą grubość.
- Rozbite sznycle wieprzowe przypraw z obu stron solą i pieprzem.
- W trzech talerzach umieść kolejno mąkę pszenną, rozmieszane jajka z mlekiem oraz bułkę tartą.
- Do bułki tartej dodaj słodką paprykę, czosnek i gałkę muszkatołową.
- Każdego sznycla wieprzowego obtocz w mące pszennej, zanurz w rozmieszanym jajku i obtocz w przyprawionej bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika. Sznycle wieprzowe smaż z obu stron przez 3 minuty na oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Mają być rumiane, a w środku soczyste.
- Usmażone sznycle wieprzowe odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
- Gotowe sznycle wieprzowe możesz podawać z plastrem cytryny i oprószone posiekaną natką pietruszki.
Może cię także zainteresować:
Sposób podania sznycli wieprzowych
Dobre sznycle wieprzowe możesz podawać z domowym purée ziemniaczanym, frytkami lub surówką z młodej kapusty z koperkiem. Do sznycli wieprzowych świetnie pasuje sos pieczeniowy lub mizeria. W każdej z tych wersji będzie to smaczne i sycące danie obiadowe. Ta przygotowane sznycle wieprzowe możesz też podać z uduszonymi pieczarkami lub sosem z grzybów leśnych.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?