Targi nto - nowe

Delikatne sznycle wieprzowe na rodzinny obiad. Poznaj przepis na soczyste kotlety. Tak dobrych jeszcze nie jadłeś

Anna Daniluk
Domowy sznycel wieprzowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy rozbite mięso odstawisz w marynacie z maślanki i czosnku.
Domowy sznycel wieprzowy będzie jeszcze smaczniejszy, gdy rozbite mięso odstawisz w marynacie z maślanki i czosnku. 123rf.com/voltan1/zdjęcie ilustracyjne
Klasyczne sznycle wiedeńskie smaży się z cielęciny. Jednak warto odejść od tego klasycznego przepisu i nieco uszlachetnić tradycyjne kotlety schabowe. Właściwie przyrządzone mają złocistą panierkę, soczyste mięso i pięknie pachną przyprawami. Mam dla ciebie przepis na wyśmienite sznycle wieprzowe dla całej rodziny.

W skrócie

Sznycle wieprzowe to klasyczne danie, które zawsze cieszy się popularnością. Dzięki naszym wskazówkom i przepisowi, przygotowanie ich stanie się proste i bardzo satysfakcjonujące. Pamiętaj o wyborze dobrego mięsa, odpowiedniej panierce i właściwej temperaturze smażenia, a twoje sznycle będą zawsze soczyste i chrupiące.

Sznycle wieprzowe – przepis na prosty obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 kotlety schabowe każdy po 150 g,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki mielonego suszonego czosnku,
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej,
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • cytryna do podania.

Jak zrobić sznycle wieprzowe?

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety schabowe rozłóż na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Od góry przełóż pergaminem i rozbij na cienkie plastry przy pomocy tłuczka do mięsa na równą grubość.
  2. Rozbite sznycle wieprzowe przypraw z obu stron solą i pieprzem.
  3. W trzech talerzach umieść kolejno mąkę pszenną, rozmieszane jajka z mlekiem oraz bułkę tartą.
  4. Do bułki tartej dodaj słodką paprykę, czosnek i gałkę muszkatołową.
  5. Każdego sznycla wieprzowego obtocz w mące pszennej, zanurz w rozmieszanym jajku i obtocz w przyprawionej bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni o grubym dnie na średniej mocy palnika. Sznycle wieprzowe smaż z obu stron przez 3 minuty na oleju rozgrzanym do 170 stopni Celsjusza. Mają być rumiane, a w środku soczyste.
  7. Usmażone sznycle wieprzowe odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
  8. Gotowe sznycle wieprzowe możesz podawać z plastrem cytryny i oprószone posiekaną natką pietruszki.

Może cię także zainteresować:

Sposób podania sznycli wieprzowych

Dobre sznycle wieprzowe możesz podawać z domowym purée ziemniaczanym, frytkami lub surówką z młodej kapusty z koperkiem. Do sznycli wieprzowych świetnie pasuje sos pieczeniowy lub mizeria. W każdej z tych wersji będzie to smaczne i sycące danie obiadowe. Ta przygotowane sznycle wieprzowe możesz też podać z uduszonymi pieczarkami lub sosem z grzybów leśnych.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska