Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę. Sprawdź, jak kisić kapustę

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa kapusta kiszona jest prosta w przygotowaniu. Potrzeba kilku składników, aby cieszyć się niezapomnianym smakiem.
Domowa kapusta kiszona jest prosta w przygotowaniu. Potrzeba kilku składników, aby cieszyć się niezapomnianym smakiem. 123rf.com/ockra
Sezon na kiszenie kapusty przypada we wrześniu i w październiku. Właśnie teraz przygotowujemy kiszoną kapustę, która przyda się m.in. do świątecznego bigosu lub do pierogów z grzybami. Polecamy przepis na tę zdrową i pyszną domową kiszonkę.

W skrócie

Najpopularniejszymi kapustami do kiszenia w Polsce są kapusta biała i czerwona. Można je kisić w całych główkach, w formie liści wykorzystywanych następnie do bożonarodzeniowych gołąbków lub poszatkowane na cienkie paski. Kapusta może być kiszona tradycyjnie, w drewnianych beczkach, w dużych słoikach lub kamionkowych garnkach.

Kapusta kiszona – przepis

Aby przygotować domową kiszoną kapustę, przygotuj następujące składniki:

  • 4 kg kapusty białej (lub kapusty czerwonej),
  • 70 g soli,
  • 4 liście laurowe,
  • 10–20 g kminku,
  • 200 g marchewki.

Przed przystąpieniem do kiszenia takiej ilości składników należy przygotować duży kamienny garnek, mieszczący minimum 5 litrów lub 8 półlitrowych słoików.

Zobacz także: Jak usmażyć kanie? Przepis na kotlety z kani

Jak zrobić kiszoną kapustę w kamiennym garnku?

Przygotowanie kapusty kiszonej krok po kroku:

  1. Z kapusty białej trzeba zdjąć wierzchnie liście, przekroić ją na pół lub ćwiartki i wykroić kapuściany głąb.
  2. Kapustę należy cienko pokroić i dokładnie posolić.
  3. Obraną marchewkę trzeba zetrzeć na tarce o grubych oczkach
  4. Na dnie garnka warto rozłożyć liście kapusty, a następnie warstwowo kłaść poszatkowaną kapustę, marchew, liście laurowe i kminek.
  5. Kapustę w garnku należy dokładnie ubijać dłońmi, aż do momentu puszczenia soku.
  6. Tak przygotowaną kapustę trzeba przykryć pokrywką lub talerzem (który warto obciążyć, by dociskał kiszonkę) i zostawić w temperaturze pokojowej (około 20 stopni Celsjusza) na trzy dni.
  7. Po tym czasie za pomocą drewnianej łyżki lub tłuczka należy ubić kapustę do dna garnka, aby pozbyć się nagromadzonego gazu.
  8. Po kilku godzinach garnek można znowu przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
  9. Uwaga! Kapusta kiszona powinna być zatopiona w soku, aby nie dopuścić do jej pleśnienia.
  10. Domowa kapusta kiszona jest gotowa po 2 tygodniach.

Kiszenie kapusty w słoikach

W podobny sposób przebiega kiszenie kapusty w słoikach. Proponowana przez nas ilość składników wystarcza na około 8 słoików o pojemności 500 ml. Poszatkowaną kapustę należy umieścić w dużej misce, dodać marchew i przyprawy oraz posypać solą. Po ugnieceniu dłońmi i odczekaniu 30 minut, by kapusta puściła sok, napełniamy słoiki (wcześnie wyparzone).

Dodatki do kiszonej kapusty

W przeciwieństwie do kapusty kwaszonej, kapusta kiszona nie zawiera octu. Warto wiedzieć, że kapusta kiszona podlega naturalnej fermentacji, która korzystnie wpływa na organizm człowieka. Domową kapustę kiszoną można doprawić:

  • kminkiem,
  • liściem laurowym,
  • zielem angielskim,
  • suszoną żurawiną.

Co zrobić z kiszoną kapustą?

Kiszona kapusta to podstawowy składnik znajdujący się jesienno-zimowym jadłospisie. W piątek można podawać surówkę z kiszonej kapusty do ryby. W okresie Bożego Narodzenia kiszona kapusta przydaje się do zrobienia domowego bigosu aromatyzowanego suszonymi grzybami. Jeśli nie przepadacie za robieniem pierogów z kapustą i grzybami, to zachęcamy do wypróbowania przepisu na paszteciki z kiszoną kapustą. Na rodzinny obiad sprawdzi się także kapuśniak na żeberkach pachnący kminkiem i majerankiem. Kapusta kiszona to także składnik surówki podawanej np.: do placków z dyni lub strogonowa. Można także wykorzystać kiszoną kapustę do zrobienia wigilijnej kapusty z grochem.

Sok z kiszonej kapusty w kuchni

Poza jedzeniem kiszonki, warto też pić sok z kiszonej kapusty. To znakomite źródło witaminy C, a także źródło elektrolitów. Świeży sok z kiszonej kapusty ma przyjemny zapach i jasnożółty kolor wpadający w zieleń. Sok z kiszonej kapusty to cenny składnik, który zakwasi smak kapuśniaku, zupy ziemniaczanej, krupniku, bigosu i zupy pomidorowej.

Zobacz dania z kiszoną kapustą

Domowa kapusta kiszona jest prosta w przygotowaniu. Potrzeba kilku składników, aby cieszyć się niezapomnianym smakiem.

Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonk...

Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Mundial 2022. Pierwsza polska restauracja w stolicy Kataru

Materiał oryginalny: Domowa kapusta kiszona. Prosty przepis na tradycyjną kiszonkę. Sprawdź, jak kisić kapustę - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie