Drób

Redakcja
Okładka 11. tomu kolekcji.
Okładka 11. tomu kolekcji.
W kolejnej, jedenastej, części "Nowoczesnej Kuchni Polskiej" panowie Makłowicz i Bikont proponują przepisy na pyszne dania z drobiu.

Słownik

Słownik

Kapłon - wykastrowany i specjalnie utuczony młody kogut.

Pularda - wykastrowana i utuczona kura, najwykwintniejsza, gdy ma dziewięć tygodni.

Drób od wieków dominował w polskiej kuchni, dlatego w tej części przeważają przepisy rodzime, choć miłośnicy kuchni światowej znajdą tu także coś dla siebie.
- Pamiętajmy jednak, że nasi przodkowie mieli do dyspozycji drób nieporównanie lepszej jakości. We dworach hodowano kapłony i pulardy*, których dziś próżno szukać. Ba, dzisiaj trudno znaleźć zwykłą, tłustą wiejską kurę, choć na pewno lepszą kupimy na targowisku niż w hipermarkecie.
Piotr Bikont poleca czytelnikom nto kaczkę w winie i pomarańczach. - Przygotowuje się ją w rękawie do pieczenia, dzięki czemu ptak jest aromatyczny i kruchy - mówi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska