Słownik
Słownik
Kapłon - wykastrowany i specjalnie utuczony młody kogut.
Pularda - wykastrowana i utuczona kura, najwykwintniejsza, gdy ma dziewięć tygodni.
Drób od wieków dominował w polskiej kuchni, dlatego w tej części przeważają przepisy rodzime, choć miłośnicy kuchni światowej znajdą tu także coś dla siebie.
- Pamiętajmy jednak, że nasi przodkowie mieli do dyspozycji drób nieporównanie lepszej jakości. We dworach hodowano kapłony i pulardy*, których dziś próżno szukać. Ba, dzisiaj trudno znaleźć zwykłą, tłustą wiejską kurę, choć na pewno lepszą kupimy na targowisku niż w hipermarkecie.
Piotr Bikont poleca czytelnikom nto kaczkę w winie i pomarańczach. - Przygotowuje się ją w rękawie do pieczenia, dzięki czemu ptak jest aromatyczny i kruchy - mówi.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?