Spis treści
Drożdżowe ciasto wydaje się bardzo trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy użyć świeżych, dobrych składników, zrobić zaczyn, zagnieść ciasto i dać mu podrosnąć. To właśnie czas jest istotny przy tym wypieku. Nie warto przyśpieszać czy pomijać kolejnych etapów wyrastania ciasta. Dzięki temu nasze drożdżówki będą puszyste i miękkie.
Proponuję przygotować proste drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Takie pyszne, nie za słodkie, pachnące masłem, cynamonem i wanilią bułeczki sprawdzą się idealnie na śniadanie lub na przekąskę do kawy czy herbaty.
Przepis na drożdżówki z jabłkami
czas przygotowania: ok. 2 godziny + pieczenie
porcja na 22 małe drożdżówki
poziom trudności: średni
Składniki:
Ważne: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, wyjmij je na wierzch ok. godzinę przed przygotowaniem ciasta.
- 500 g mąki pszennej,
- 50 g drożdży świeżych,
- 200 ml mleka,
- 100 g masła,
- 80 g cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 2 jajka + 1 jajko do smarowania;
nadzienie z jabłek:
- 6 niedużych, kwaśnych jabłek,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżka masła do podsmażenia jabłek;
kruszonka:
- pół szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 90 g masła.
Zobacz także: Jak zrobić drożdżowe racuchy z jabłkami? Przepis
Jak zrobić drożdżówki z jabłkami?
- Przygotuj zaczyn: podgrzej mleko, wkrusz do niego drożdże, dodaj łyżkę mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Wymieszaj, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 10 minut.
- Do dużej miski przesiej mąkę.
- W innej miseczce utrzyj jajka z cukrem i wanilią, za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.
- Rozpuść masło.
- Do mąki wlej drożdże z mlekiem oraz jajka z cukrem. Połącz ciasto łyżką.
- Następnie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto rękami lub mikserem kuchennym, aż będzie elastyczne.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na ok. 40 minut do wyrośnięcia.
- Przygotuj jabłka: owoce umyj i obierz. Pokrój je w małą kostkę. W garnuszku rozpuść łyżkę masła, dodaj jabłka i cynamon, wymieszaj i podsmażaj na małym ogniu ok. 2 minuty.
- Przygotuj kruszonkę: w miseczce wymieszaj mąkę, cukier i wanilię. Masło rozpuść i przelej do miseczki z suchymi składnikami. Całość połącz, rozdrabniając rękami na kawałeczki.
- Podrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i chwilę powyrabiaj rękami.
- Wałkuj porcje ciasta i wykrajaj krążki szklanką lub foremką do ciasta.
- W każdym krążku zrób zagłębienie, włóż w nie porcję jabłek.
- Przełóż drożdżówki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- W małej miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim brzegi drożdżówek.
- Posyp drożdżówki odrobiną kruszonki. Zostaw je na ok 10 minut, by znów podrosły.
- Piecz drożdżówki w 170 stopniach przez ok. 20 minut.
Zobacz także: Jak zrobić dobre ciasto drożdżowe? Oto 9 prostych porad na idealnie puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Zobacz także inne przepisy na Stronie Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?