Dużo mięsa i ryb

Fed
Dziecko w okresie poniemowlęcym powinno spożywać każdego dnia około 33-39 gramów białka.

Jarzyny? - gotowane

Jarzyny? - gotowane

Zupki i papki jarzynowe, przyrządzane wraz z produktami zbożowymi i różnego rodzaju gatunkami mięsa, powinny być podawane każdego dnia. W pierwszej kolejności należy serwować dzieciom warzywa gotowane, bo nie wszystkie dwulatki tolerują je w stanie surowym. Lepiej unikać takich warzyw jak szczaw, rabarbar czy szpinak, gdyż wpływają one negatywnie na przyswajanie wapnia w organizmie.

Dwulatkom, według zaleceń pediatrów, należy codziennie podawać mięso - najlepiej gotowane lub pieczone. Natomiast wędliny wprowadza się w 3. roku życia. Maluchom, które nie lubią mięsa, można przygotowywać potrawy półmięsne np. naleśniki z mięsem, faszerowane mięsem jarzyny bądź zastępować je jajkami, serem lub rybami.

- Według najnowszych zaleceń ryby morskie takie jak łosoś, makrela, dorsz, morszczuk czy mintaj, podawane w postaci gotowanej w kompozycji z różnymi jarzynami, można wprowadzać już w okresie poniemowlęcym - informuje doc. dr hab. med. Janina Danuta Piotrowska-Jastrzębska, kierownik Zakładu Propedeutyki Pediatrii Akademii Medycznej w Białymstoku, członek Rady Naukowej Akademii Gerber. - Ryby są doskonałym źródłem wysokowartościowego białka, a także kwasów tłuszczowych, jodu, cynku, selenu oraz żelaza. Niekiedy jednak uczulają, dlatego należy bacznie obserwować reakcję organizmu malucha po spożyciu dania rybnego. Najkorzystniejsze dla małych konsumentów są zawierające ryby środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla dzieci, dawniej nazywane dietetycznymi, które spełniają wszystkie wymagania zdrowej i bezpiecznej żywności.

Dieta we wczesnym dzieciństwie powinna być nadal bogata w tłuszcze. Prawidłowo żywione dzieci spożywają ich każdego dnia ok. 39-46 gramów. Zalecane tłuszcze to masło dobrej jakości oraz oleje roślinne o optymalnym składzie kwasów tłuszczowych - sojowy, rzepakowy oraz oliwa z oliwek. Tę ostatnią poleca się szczególnie do przyrządzania potraw duszonych i smażonych. Nie należy natomiast podawać dzieciom do 3. roku życia żadnego rodzaju margaryn. Zawierają one bowiem szkodliwe dla zdrowia izomery "trans" kwasów tłuszczowych.
Kolejną ważną grupą podstawowych składników pokarmowych są węglowodany. Dwuletnie dzieci powinny je spożywać w ilości 154-168 gramów, a trzyletnie - 168-182 gramy.
- Jednym z ważniejszych źródeł węglowodanów jest nadal mleko i jego przetwory, zawierające laktozę - wyjaśnia docent Piotrowska-Jastrzębska. - Ponadto w wieku poniemowlęcym powinno następować dalsze stopniowe rozszerzanie diety o węglowodany złożone, pochodzące ze zbóż. Oprócz zbóż bezglutenowych: ryżu, kukurydzy - jadłospis zdrowego dziecka może zawierać produkty wytwarzane z czterech podstawowych zbóż uprawianych w naszym kraju: pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa. Podawać je można w postaci mąki, kaszy lub płatków owsianych. Warto również wzbogacać dietę malucha o pieczywo - białe, jak i z pełnego przemiału - oraz makarony.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska