6 z 12
Poprzednie
Następne
Dziś Dzień Czekolady. 10 obłędnych smakołyków, a wśród nich… zupa czekoladowa!
Aksamitny mus z białej czekolady
Składniki:
• 100 ml kremówki
• rurki waflowe
• truskawki
• 100 g białej czekolady
• 2 jajka
• 25 g masła
• cukier waniliowy
Jajka sparzyć. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do płynnej czekolady dodać pokrojone masło, mieszać do rozpuszczenia się.
Poczekać aż czekolada nieco przestygnie i dodać dwa żółtka cały czas mieszając.
Masę odstawić do przestudzenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy z czekolady.
Białka ubić na sztywno z szczyptą soli i również delikatnie wmieszać do masy.
Rozlać mus do kieliszków i odstawić do lodówki 3 - 4 godziny.
Ubić zimną kremówkę z cukrem waniliowym i za pomocą szprycy udekorować mus.
Podawać z rurkami i truskawkami.