![Suflet czekoladowy...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/fe/40/6251a2622abc1_o_large.jpg)
Dziś Dzień Czekolady. 10 obłędnych smakołyków, a wśród nich… zupa czekoladowa!
Suflet czekoladowy
Składniki na 1 porcję:
* 35 g gorzkiej czekolady (min 50% zawartości kakao)
* 8 g bardzo miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania foremek
* białka o wspólnej wadze 35 g
* 20 g cukru
* szczypta soli
Foremki do sufletów wysmarować masłem i wstawić do lodówki.
Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i ewentualnie chili, dobrze wymieszać, a następnie zdjąć miskę z pary. Czekoladę lekko ostudzić mieszając.
Białka ubić na sztywno dodając szczyptę soli. Do ubitej piany dodawać po łyżce cukier, nadal ubijając.
Dużą łyżkę ubitej piany dodać do czekolady, wymieszać, „rozluźniając” czekoladę. Dodać resztę białek i delikatnie połączyć, mieszając dokładnie, tak aby masa była napowietrzona i nie straciła na puszystości.
Masę rozlać do schłodzonych foremek i wyrównać.
Piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do temperatury 180 °C przez 8-9 minut, jeżeli chcemy, by środek sufletu był płynny, lub przez 11-12 minut, jeżeli ma być bardziej upieczony.
Serwować od razu posypane cukrem pudrem albo kakao.