Ekspert: - Można jeść warzywa

Redakcja
- Nie ogórki, a wołowina jest pierwsza na liście produktów skażonych groźną bakterią, która wywołuje zatrucia pokarmowe - mówi Jan Bondar, rzecznik Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Już 2 tysiące osób zachorowało, a 18 zmarło z powodu EHEC, niezwykle groźnego szczepu bakterii Escherichia coli. Najpierw służby sanitarne Niemiec, gdzie zachorowań jest najwięcej, za ich sprawcę uznały warzywa, pochodzące z Hiszpanii, zwłaszcza ogórki. Teraz się z tego wycofały. Jakie jest więc prawdziwe źródło zakażeń?
- Na razie teoria o hiszpańskich ogórkach została obalona. Uważa się, że była zbyt pochopna. Pierwsze podejrzenie wzięło się jednak stąd, że szczep bakterii Escherichia coli, który wywołał tak dramatyczne skutki, epidemiolodzy z Niemiec wykryli faktycznie w próbkach ogórków pochodzących z Hiszpanii. To jednak nie musi oznaczać, że te ogórki są bezpośrednio odpowiedzialne za zatrucia.

- W takim razie co? Minęły już trzy tygodnie od wystąpienia zakażeń, a nadal nie ma pewności, co je wywołuje. Za to narasta panika w całej Europie.

Czy mamy powody do obaw, czy sytuacja może wymknąć się spod kontroli? Czytaj sobotnie wydanie Nowej trybuny Opolskiej

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska