Faworki na Tłusty Czwartek to alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za pączkami. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany prosty przepis.

Tłusty Czwartek to najsłodszy dzień w roku, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tłusty Czwartek 2019 przypada 28 lutego. To doskonała okazja, by spróbować samodzielnie przygotować w domu faworki, czyli popularne chrusty!

ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA PĄCZKI na Tłusty Czwartek

PRZEPIS NA FAWORKI. Prosty przepis na domowe faworki


Najlepsze są faworki domowe, lekkie i kruche, tak inne niż te kupowane w sklepie. Jaka jest tajemnica, która sprawia, że domowe faworki są pyszne i smaczne? To odpowiednie przygotowanie ciasta. Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, jak je zrobić!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • małe opakowanie gęstej, kwaśnej śmietany (200 g)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Dokładnie wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier i sól
  • Dodać mokre składniki, czyli żółtka, spirytus i śmietanę
  • Całość wyrobić na jednolite, gładkie ciasto i przełożyć je na stolnicę
  • Na stolnicy przeprowadzić proces "rozbijania" ciasta. Należy je uderzać, np. wałkiem do ciasta, ponownie ugnieść w zbitą część i uderzać do rozpłaszczenia ciasta. Proces powtarzać przez 10 minut, by nadać ciastu elastyczność
  • Dokładnie rozwałkować na stolnicy na cienki placki (najlepiej podzielić ciasto na kilka części)
  • Z ciasta wycinać długie 3-cm paski, a następnie każdy pasek podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 3x8 cm
  • Na środku każdego prostokąta należy zrobić małe nacięcie, przez które przeciągamy jeden koniec prostokąta i wywijamy na drugą stronę
  • W garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Gdy będzie gorący, wrzucać ciastka i smażyć kilka minut na złoty kolor
  • Gdy faworki wystygną, posypać cukrem pudrem
Z ciasta wycinać długie 3-cm paski, a następnie każdy pasek podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 3x8 cm Fot. Janusz Wójtowicz

WYPRÓBUJ TAKŻE: Przepis na pączki na Tłusty Czwartek 2019. Prosty przepis na pączki tradycyjne

Tłusty Czwartek 2019. Co to za tradycja i dlaczego w tym dniu jemy pączki?

Tłusty czwartek wywodzi swą nazwę od wyjątkowo tłustego jedzenia - wyjaśnia prof. Dorota Simonides, folklorystka. - Do wtorku przed Popielcem objadano się najbardziej tłustymi specjałami.

Za symbol tłuszczu uchodziła słonina, którą zjadano kawałami, popijając obficie wódką. Był to ostatni czwartek przed wielkim postem, który ongiś traktowano bardzo poważnie.

Z cesarskiego Rzymu przybył do nas nie tylko zwyczaj jedzenia pączków, ale i przekonanie, że w dniu tym należy nie tylko zajadać, ile się da, ale wręcz obżerać się, tak aby wystarczyło do Wielkanocy.

Pączki, faworki, oponki - ostatkowe słodkości Piotra Kucharskiego

U nas jeszcze w XVI w. pączki z chlebowego ciasta były nadziewane słoniną, pieczone na smalcu. Oby najtłuściej - mawiano. W krajach zachodnich były one drożdżowe, nadziewane migdałami i orzechami, potem dżemem, owocami.

W średniowieczu tłusty czwartek rozpoczynał czas bardzo swobodnych zabaw i balów przebierańców. Należało jednak pamiętać o tym, aby w masce lub przebraniu nie przekroczyć bram kościoła ani cmentarza. Kto tego nie przestrzegał, mógł na zawsze zostać przemieniony w postać, z którą się w tym dniu utożsamiał. Najchętniej przebierano się za diabła, śmierć, wampira, trupa albo postaci, które wzbudzały śmiech.

Współcześnie po wsiach chodzą przebierańcy z niedźwiedziem, turoniem, kogutem lub innymi zwierzętami, które muszą zatańczyć z gospodarzami domów.

Uczestnicy zabawy zrzucają wszelkie zło.

We wtorek o 12 w nocy zabijają zwierzę jako "kozła ofiarnego" za zło, którego jest symbolem. Złem może być sroga zima, dziurawe szosy, choroba czy alkoholizm.