Organizatorzy liczyli, że w I Festiwalu Chleba będzie ich więcej. Zaprezentowały się piekarnie Zdzisława Perdaka z Baborowa, Wiktorii Prassol z Głubczyc oraz zakład państwa Malików z Głubczyc.
Niespełna ośmiu sekund potrzebował Łukasz Sztreker na pokonanie jednej z prób trójboju sprawnościowego dla dzieci. Zadanie było tym trudniejsze, że z kubka w czasie biegu nie można było uronić ani kropli wody.
Na wielkich stołach wystawiły kilkadziesiąt rodzajów pieczywa - od małych bułeczek po wielkie bochny chleba.
Wystawiane pieczywo można było nie tylko oglądać, ale i spróbować. Wyniki pracy piekarzy oceniło fachowe jury. Trzech mistrzów piekarnictwa spośród wystawianych zakładów miało wyłonić ten najlepszy.
- Jeśli chodzi o jakość, to wszyscy zaprezentowali podobny, wysoki poziom - ocenia Józef Goły, jeden z jurorów. - Zwyciężyli jednak państwo Malikowie, którzy zaprezentowali bardzo szeroki asortyment, łącznie około 20 rodzajów pieczywa. Szkoda tylko, że tak niewielu piekarzy zdecydowało się na udział w festiwalu.
Organizatorzy już teraz zapowiadają organizację kolejnej edycji festiwalu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?