Gęsta i aromatyczna zupa czereśniowa. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser. Sprawdź przepis na najlepszą zupę owocową babci

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Zupa czereśniowa z dodatkiem cynamonu to pomysł na pożywne i smaczne danie
Zupa czereśniowa z dodatkiem cynamonu to pomysł na pożywne i smaczne danie GettyImages/SvetlanaMonyakova/zdjęcie ilustracyjne
Gęsta i aromatyczna zupa czereśniowa to pyszne wspomnienie dzieciństwa. Można ją jeść na ciepło lub na zimno, jak chłodnik owocowy. Dodaj do niej szczyptę cynamonu, żeby podkręcić smak czereśni. Sprawdź również, jak zrobić proste kluseczki do zupy owocowej. Taki posiłek z pewnością zasmakuje całej rodzinie.

W skrócie:

Zupa owocowa wielu z nas kojarzy się z dzieciństwem. Trzeba uczciwie przyznać, że dla niektórych to zmora z przedszkola, jeśli byli zmuszani do jedzenia niesmacznej, rozwodnionej potrawy, która bardziej przypominała papkę. Jednak zupa owocowa babci była pyszna, gęsta i dobrze doprawiona. Stanowiła pożywny i słodki posiłek – taki, jaki dzieci kochają najbardziej. Dziś podam ci przepis na przepyszną zupę czereśniową, właśnie z przepisu babci. Moja dodawała do niej szczyptę cynamonu, dzięki czemu zupa czereśniowa była pyszna jak deser. Można ją jeść na dwa sposoby. Na ciepło – od razu po ugotowaniu, z kleksem śmietany lub jogurtu. Inny sposób to po prostu chłodnik owocowy. Zupę należy zagotować, a następnie przestudzić. Na koniec można dodać do niej kostki lodu. W wielu domach jada się zupę owocową z kluseczkami. Są one bardzo łatwe do zrobienia, a przepis znajdziesz poniżej.

Zupa czereśniowa – najlepsza zupa owocowa babci

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: 4-5 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 400 g czereśni,

  • 400 ml wody,

  • szklanka śmietany 18% lub gęstego jogurtu,

  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,

  • 4 łyżki cukru,

  • szczypta cynamonu,

  • szczypta soli,

  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe (opcjonalnie).

Jak zrobić zupę owocową z czereśni?

  1. Owoce umyłam, wydrylowałam i umieściłam w garnku.

  2. Zalałam owoce wodą, dodałam cukier, sól, cynamon i gotowałam na małym ogniu przez 15 minut.

  3. Następnie część (mniej więcej połowę) czereśni wyjęłam z zupy i zblendowałam z mąką ziemniaczaną. Wlałam z powrotem do zupy i ponownie zagotowałam. Zostawiłam do przestudzenia.

  4. Gdy zupa przestygła, dodałam śmietanę i wymieszałam.

  5. Zupę czereśniową przełożyłam na talerze i udekorowałam płatkami migdałów.

Kluseczki do zupy owocowej

Składniki:

  • 1 jajko,

  • 4 łyżki mąki,

  • 3 łyżki mleka.

Jak zrobić kluski do zupy owocowej?

  1. Do miseczki wbiłam jajko, dodałam mleko i mąkę. Wymieszałam.

  2. Ciasto na kluseczki powinno być gęste.

  3. Tak przygotowane ciasto nabierałam na łyżkę i kładłam do zupy.

  4. Odczekałam pół minuty i zamieszałam.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Gęsta i aromatyczna zupa czereśniowa. Dodaj jeden składnik, a będzie pyszna jak deser. Sprawdź przepis na najlepszą zupę owocową babci - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska