Gołąbki z dzikim ryżem i chili

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Proponujemy popularna potrawę w wersji Małgorzaty Kwiatkowskiej z Krapkowic

Składniki:

1 kg mięsa mielonego wołowego (dobrej jakości)
2 woreczki ryżu dzikiego (albo brązowy)
2 litry warzywnego bulionu warzywnego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz
kapusta włoska
pasta pomidorowa w kartoniku albo przecier pomidorowy
1 papryczka chili albo suszone chili
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
suszona bazylia i oregano

Wykonanie

Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli sprawia nam to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować.
Na liściu układamy farsz, zwijamy najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek (u mnie gęsiarka) wykładamy liśćmi kapusty (tymi uszkodzonymi, żeby się nie zmarnowały, i żeby gołąbki się w gotującej wodzie nie przemieszczały i nie przypaliły) układamy gołąbki warstwami i zalewamy je wodą lub bulionem.Doprawiamy solą i pieprzem oraz bazylią i oregano. Gotujemy przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Na sam koniec gotowania wlewamy pastę pomidorową. A papryczki chili drobno kroimy (usuwamy pestki) i podsmażamy na oleju. Następnie wrzucamy do garnka z gołąbkami. Gotujemy tak jeszcze około 10 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska