Spis treści
Kaszanka to tradycyjny polski wyrób wędliniarski. Możemy go znaleźć na liście produktów tradycyjnych, którą prowadzi Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kaszanka trafiła tam w czerwcu 2013 roku w kategorii Produkty mięsne w województwie łódzkim. Popularna jest jednak w całej Polsce, szczególnie w sezonie grillowym, który na ogół rozpoczyna majówka.
Z czego jest kaszanka? Oto skład
Bez owijania w bawełnę, a właściwie nabijania we flak, trzeba wskazać, że podstawowe składniki kaszanki to:
- Po pierwsze kasza. Tradycyjnie używa się kaszy gryczanej, ale można również spotkać kaszanki z kaszą jęczmienną.
- Po drugie krew wieprzowa. To ona nadaje kaszance charakterystyczny ciemnobrązowy kolor i bogaty smak.
- Trzecie na liście są podroby. Najczęściej dodawane są: wątróbka, płuca, ozory i skórki wieprzowe, ale mogą się też znaleźć inne, np. serce czy nerki.
- W składzie znajdziemy też tłuszcz: Dodaje kaszance soczystości i łagodnego smaku.
- Przyprawy - ich również nie może zabraknąć. Podstawą jest sól, pieprz, majeranek i cebula, ale można też spotkać kaszanki z kminkiem, czosnkiem, papryką słodką czy ostrą, a nawet z suszonymi owocami.
Właśnie ze względu na dodatek krwi kaszanka nie przez wszystkich jest akceptowana, nawet jeśli nie są na diecie wyłączającej produkty pochodzenia zwierzęcego.
Wszystkie składniki umieszcza się w jelitach wieprzowych i zapieka w niskiej temperaturze. Kaszanka jest gotowa do spożycia po ostygnięciu. Po przekrojeniu takiego pęta powierzchnia jest ziarnista z widocznymi jaśniejszymi ziarnami kaszy i drobinkami tłuszczu.
Sięgamy po przykładowy skład kaszanki ze sklepu. W sezonie grillowym można kupić niemal wszędzie, coraz częściej jest dostępna także o innych porach roku.
Jeden ze znanych producentów wymienia w składzie tradycyjnej kaszanki: woda, kasza gryczana 19 proc., tłuszcz wieprzowy, skórki wieprzowe, krew wieprzowa 10 proc., mięso wieprzowe 7 proc., serca wieprzowe 2 proc., sól, regulator kwasowości (octan sodu), susze warzywne (w tym cebula suszona 0,9 proc., seler, cukier, przyprawy (w tym pieprz czarny 0,4 proc., majeranek 0,3 proc.), aromaty, osłonka jadalna jelito wieprzowe.
Kaszanka z patelni, piekarnika, grilla. Z cebulką lub bez
Jedni ją grillują, inni jedzą z patelni, a nawet na zimno. Obok kiełbasek, karkówki i szaszłyków należy do najpopularniejszych potraw z grilla. Na ruszcie obchodź się z kaszanką ostrożnie. Jeśli osłonka pęknie, może się rozpaść i wpadnie do węgla. Jak przygotować taką kaszankę? Sprawdź: Chrupiąca kaszanka z patelni lub z grilla. Wypróbuj niezawodny przepis z cebulą
Cienkie, grube i regionalne odmiany kaszanki
Dziś kaszanki można kupić w różnych formach, grube i cienkie. Drugą formę częściej mają wersje wege, o których przeczytasz nieco później.
Jak powszechnie wiadomo, ze świń powstawały pyszne szynki i kiełbasy, ale nie tylko. Aby wykorzystać wszystkie elementy świni, produkowano różnego rodzaju kiszki. Z wątroby i krwi robiono kiszki zwyczajne lub wątrobiane, a z podgardla wytwarzano kiszki podgardlane, czytamy na stronie ministerstwa rolnictwa.
Sięgamy po tradycyjny sposób przygotowywania kaszanki ze wspomnianego już wpisu na ministerialną listę produktów tradycyjnych. Jak robi się kaszankę zgodnie z tradycją?
W Dzietrznikach (województwo łódzkie), z których pochodzi kaszanka wpisana na listę produktów tradycyjnych, rozpowszechniły się kiszki kaszane, tzw. kaszanki, z udziałem podrobów.
Najpierw do miękkości trzeba było ugotować mięso z włoszczyzną i przyprawami. Szybciej niż inne elementy wyciągano z garnka wątrobę. Następnie - najczęściej na wsiach kobiety - obierały, drobno kroiły i mieliły wystudzone i oddzielone mięso z głowizny, podroby i skórki
Co z kaszą, jednym z kluczowych składników kaszanki? Ta była gotowana w rosole, w którym gotowało się wcześniej mięso. Przestudzoną kaszę trzeba było wymieszać ze zmielonym pieprzem i pokrojoną drobno wątrobą. Na koniec dodawało się świeżą krew, sól, pieprz i majeranek.
Całość wyrobiona na równomierną masę trafiała do oczyszczonych jelit wieprzowych. Kaszanki najczęściej nadziewano w cienkie jelita. Czasem używano grubych kiszek.
Oprócz tradycyjnej wersji, istnieją też regionalne odmiany kaszanki, np.:
- Krupniok śląski, na LPT od 2014 r.
- Kaszanka szarbianka, na LPT od 2013 r.
- Kaszanka po kaszubsku, na LPT od 2009 r.
Wege kaszanka, czyli roślinna wersja tradycji
Rynek szeroko odpowiada na potrzeby osób, które rezygnują z produktów mięsnych i pochodzenia zwierzęcego. Tu warto wspomnieć, że hodowcy próbują bronić nazw produktów tradycyjnie pochodzących od zwierząt, np. mleko, kiełbasa. W sklepach do kupienia jest wegańska, roślinna kaszanka. Co ma w składzie?
Wędzona i parzona niczym tradycyjna wędlina, a czym się różni? Oczywiście nie ma w sobie krwi, ani podrobów.
Skład wege kaszanki: kasza jęczmienna ugotowana (57 proc.), kiełki słonecznika (13 proc.), olej kokosowy, woda, łupina nasienna babki jajowatej, naturalne aromaty, przyprawy, ekstrakty przypraw, sól, barwnik: węgiel roślinny, aromat dymu wędzarniczego, osłonka jadalna (alginian wapnia).
Podsumowując, wiesz już, z czego składa się kaszanka, czyli m.in. kaszy gryczanej lub jęczmiennej, krwi wieprzowej, podrobów, przypraw. Możesz przygotować na grillu, patelni, w piekarniku albo jeść na zimno.
Źródła: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, informacje własne
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?