4 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona...
fot. pixabay.com/Pantanea_

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Zupa z bobu

Najczęściej spożywamy bób jako przekąskę, ugotowane nasiona posypane solą to rarytas okresu wiosenno-letniego. Warto wiedzieć, że na bazie tego smaku mogą powstać inne dania, np. zupa. Potrzebujemy 1 litra bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego. Obrany bób (najlepiej ok. 300 g) podsmażamy z cebulą i ząbkiem czosnku i dodajemy do gotowego wywaru. Gotujemy ok. pół godziny, po tym czasie możemy zmiksować całość lub odjąć część nasion, zmiksować resztę i dołączyć bób w całości.

Zobacz również

Skrót meczu Piast - ŁKS. Demolka w drugiej połowie

Skrót meczu Piast - ŁKS. Demolka w drugiej połowie

Angelika z Radomia walczy ze złośliwym nowotworem. Trwa zbiórka pieniędzy na leczenie

Angelika z Radomia walczy ze złośliwym nowotworem. Trwa zbiórka pieniędzy na leczenie

Polecamy

Poproszenie o pomoc bywa przerażające. Rozmowa z Dobrosławą Gogłozą z Pomagam.pl

Poproszenie o pomoc bywa przerażające. Rozmowa z Dobrosławą Gogłozą z Pomagam.pl

5 oznak kradzieży danych osobowych. Jak rozpoznać, że zostały skradzione?

5 oznak kradzieży danych osobowych. Jak rozpoznać, że zostały skradzione?

Nie tylko kwiaty! Te drzewa i warzywa kwitną w maju i czerwcu

Nie tylko kwiaty! Te drzewa i warzywa kwitną w maju i czerwcu