Hiszpańska kuchnia w opolskich delikatesach

Redakcja
Pokaz hiszpańskiego mistrza krojenia szynki Jesusa Delgadoi serwowania andaluzyjskiego wina sherry będzie można zobaczyć w opolskim sklepie w jednym z opolskich centrów handlowych.

Od 3 do 16 września 2009 roku w delikatesach Alma (Centrum Handlkowe Solaris), będzie roznosił się zapach hiszpańskiej kuchni. Alma we współpracy z organizacjami regionów Andaluzji (Extenda) i Galicji (Igape) zaprasza na Dni Hiszpanii.

 

Jedną z głównych niespodzianek będzie pokaz hiszpańskiego mistrza krojenia szynki

- Jesusa Delgado. Tradycyjne krojenie szynki serrano wymaga nie lada wprawy, tylko wprawna ręka mistrza jest w stanie uzyskać plasterki cienkie jak pergamin.

Dla konserów wina przygodowano pokaz nalawania andaluzyjskiego sherry. Venenciador, specjalista tradycyjnej sztuki nalewania sherry, nabiera wino prosto z beczki za pomocą długiego i czerpaka, unosi go nad głowę i delikatnym strumieniem nalewa sherry prosto do kieliszka.

edh

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska