Jak dbać o deskę do krojenia, czyli higiena w kuchni

Nina Romanek
Nową drewnianą deskę do krojenia możesz zabezpieczyć na przykład olejem kokosowym lub olejek z orzecha włoskiego. Najlepiej jest nakładać je na ciepło za pomocą pędzla lub bawełnianej czystej szmatki. Ważne by drewno przygotowane do zabiegu było czyste i suche. server (123RF)
Każdy z nas ma w domu niejedną deskę do krojenia, ale czy każdy wie, jak o nią dbać, aby służyła długo i nie była źródłem bakterii? Oto sposoby pielęgnacji desek, wykonanych z różnych materiałów.

Kupując deskę do krojenia zwykle nie zastanawiamy się jak ją czyścić. Myjemy ręcznie albo w zmywarce, zapominając, że każdy produkt wymaga innych zabiegów pielęgnacyjnych, aby zapewniać nam zdrowe i bezpieczne potrawy. Zamiast zmieniać deskę na nową, dowiedz się jak możesz przedłużyć czas jej użytkowania.

Zabezpiecz drewnianą deskę do krojenia

Każdy wie, że zarówno parkiet, jak i drewniane meble należy poddać olejowaniu, aby zabezpieczyć je przed wysychaniem, odbarwianiem oraz przenikaniem brudu. Dlaczego zatem nie zawsze pamiętamy o tym, kupując nową, drewnianą deskę do krojenia albo stolnicę?

Zanim przystąpisz do przyrządzania pierwszej potrawy, koniecznie zabezpiecz deskę, smarując ją preparatem. Deska zabezpieczona olejem nie będzie się wypaczać, nie popęka i nie straci koloru.
Można zastosować preparaty naturalne, takie jak: wosk pszczeli, olej mineralny (np. ciekłą parafinę kupioną w aptece), olej kokosowy lub z orzecha włoskiego (ale uwaga, bo ten ostatni może uczulać).

Olejowanie deski do krojenia można przeprowadzić także się za pomocą specjalnie przeznaczonego do tego produktu (buteleczka o poj. 200 ml kosztuje dwadzieścia kilka złotych). Takie oleje są dostępne z aplikatorem, który ułatwia posmarowanie deski. Pozwól desce „wypić" tyle preparatu, ile wchłonie, rozprowadzając go za pierwszym razem nawet kilkakrotnie. Nadmiar produktu wystarczy wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ową pielęgnację warto przeprowadzać raz na 2 miesiące.

Jeżeli chcemy odratować starą deskę drewnianą, najpierw musimy odsłonić warstwę świeżego drewna. Dopiero wyszlifowaną (za pomocą szlifierki lub papieru ściernego) deskę zabezpieczamy olejem. Mimzy (Pixabay.com)

Jak myć deskę do krojenia

Korzystając z drewnianej deski należy wiedzieć, że nie nadaje się ona do mycia w zmywarce. Trzeba również chronić ją przed częstym, zbędnym nawadnianiem. Zamiast spłukiwać po pokrojeniu chleba lub ciasta, wystarczy przetrzeć suchym papierem i odłożyć na miejsce. Cięższe zabrudzenia i zapachy zejdą szybciej, jeśli użyjesz soku z cytryny i posypiesz deskę solą.

Natomiast po każdym kontakcie z surowym mięsem i rybami konieczne jest porządne mycie w gorącej wodzie, po którym zawsze wycieraj deskę do sucha. W trosce o zdrowie, warto raz na kilka dni przeprowadzić także dezynfekcję za pomocą sody oczyszczonej zmieszanej z octem w proporcji 2:1. Mieszankę nakładaj w miejsca po cięciach noża w celu usunięcia pozostałych zanieczyszczeń, a następnie po upływie kilkunastu minut porządnie zmyj i wytrzyj ręcznikiem.

Z czego deska do krojenia, jeśli nie z drewna?

Alternatywą dla drewna mogą być bambusowe deski, które są dużo lżejsze oraz dzięki impregnacji i wzmocnieniom, także mocniejsze i odporniejsze na zniszczenia. Co ciekawe, nie chłoną one wody, dlatego możesz spokojnie myć pod bieżącą wodą bez obawy o rozwarstwienie. Nie trzeba też ich impregnować przed użyciem, ale warto wykonać taki zabieg w późniejszym okresie użytkowania, tj. po kilku miesiącach.

Bardzo eleganckie i praktyczne są szklane deski, które łatwo zachować w czystości. Wystarczy myć je jak talerze – ręcznie albo w zmywarce. Nie rysują się, ale niestety nie nadają się do tłuczenia mięsa ze względu na swą kruchość. Aby nie przenosiły bakterii, warto spryskiwać i przecierać przed użyciem roztworem z wody i octu.

Z kolei deski plastikowe i silikonowe mają to do siebie, że szybko ulegają zniszczeniom mechanicznym, dlatego nieuniknione jest szorowanie oraz nakładanie domowej pasty dezynfekującej. Niestety zbyt porysowana deska z tworzywa wymaga wymiany na nową. Ich plusem jest to, że można je moczyć dowolną ilość razy, także w zmywarce, bez obawy o rozklejenie. Nie wchłaniają także zapachów, dlatego sprawdzają się przy potrawach o kłopotliwej woni. Ich okres wytrzymałości zależy głównie od zniszczenia, dlatego lepiej używać ich do tłuczenia mięsa oraz krojenia niezbyt ostrymi nożami, po których nie pozostaną wgłębienia, w których mogą gromadzić się bakterie.

FLESZ: Polacy żyją krócej. Co nas zabija?

Wideo

Materiał oryginalny: Jak dbać o deskę do krojenia, czyli higiena w kuchni

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3