3 z 4
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Słodki… nałóg...
fot. 123RF

Jak nie przedawkować cukru. Cukier jest nałogiem silniejszym niż kokaina, co pokazały liczne badania na zwierzętach

Czym zastąpić cukier

Słodki… nałóg

– Cukier jest nałogiem silniejszym niż kokaina, co pokazały liczne badania na zwierzętach, dlatego uzależnienie od niego, które przejawia się w ciągłej chęci zjedzenia czegoś słodkiego, to nie żart – mówi dr Magdalena Golachowska.
Eksperci są zdania, że powinniśmy z nim walczyć tak samo, jak z każdym innym uzależnieniem – skutecznie i całkowicie. Detoks na krótką chwilę nie ma żadnego sensu.

– Kilkudniowe detoksy od cukru nic nie dają, a wręcz szkodzą, zwłaszcza emocjonalnie. Najlepiej ograniczyć do minimum ilość słodkiego i przy tym pozostać. Taki detoks ma sens, bo robi się go raz, ale porządnie i na całe życie – tłumaczy dietetyk.

Istnieją różne strategie odstawiania cukru. Jeśli do tej pory był on dla nas tylko źródłem energii, wystarczy zmienić dietę. Jednak, jeśli doszło już do przerostu grzyba Candida albicans, najprawdopodobniej potrzebna będzie konsultacja z lekarzem i leczenie antybiotykami.

Czasami słodycze mogą być dla nas pewnego rodzaju nagrodą albo przyjemnością lub kojarzyć się nam z różnymi emocjami, takimi jak: bezpieczeństwo, akceptacja, smutek czy samotność.

– W takim wypadku w strategii odstawiania trzeba przede wszystkim znaleźć zamienniki na te potrzeby, a nie słodziki jako zamienniki na cukier – radzi dr Magdalena Golachowska.

Często zdarza się bowiem, że jesteśmy po prostu uzależnieni od słodkiego smaku.
– Receptor słodkiego może być pobudzany przez glukozę, fruktozę, sacharozę, maltozę, syropy i słodziki. Warto tu zaznaczyć, że od fruktozy (cukier owocowy) tyje się bardziej niż od sacharozy – mówi dietetyk.

Czym zastąpić cukier

Decydując się na detoks, musimy być przygotowani na kryzys, czyli moment, w którym dopadnie nas silne pragnienie zjedzenia czegoś słodkiego. Najtrudniej bywa popołudniami i wieczorem. Dobrze jest mieć wtedy jakąś alternatywę.

– Zamiast ciastka na deser, można zjeść płatki wysokobłonnikowe z jogurtem albo świeży dojrzały owoc. Z owocami nie należy jednak przesadzać, bowiem niektóre z nich zawierają bardzo dużo fruktozy – mówi Magdalena Golachowska.

Dobrą informacją jest to, że coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z cukrowego problemu. Najlepszym dowodem na to jest rosnąca popularność, a co za tym idzie także coraz większy wybór żywności, która cukru nie zawiera.

– Coraz więcej osób poszukuje takich właśnie produktów, które zapewnią im zdrową i pełnowartościową dietę. Pomagają one nie tylko chorym, np. diabetykom, ale też wszystkim, którzy postanowili wyeliminować cukier ze swojego jadłospisu – mówi Magdalena Kuklik.

Zobacz również

Skrót meczu Górnik - Puszcza. Dwa gole i dwie czerwone kartki

Skrót meczu Górnik - Puszcza. Dwa gole i dwie czerwone kartki

Dziewczęta SP Wierzchosławice i ZSP Brzesko w finale krajowym Pucharu Tymbarku

Dziewczęta SP Wierzchosławice i ZSP Brzesko w finale krajowym Pucharu Tymbarku

Polecamy

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kolejne kłopoty gwiazdy rywali Polaków. Nie zagra na Euro 2024

Kolejne kłopoty gwiazdy rywali Polaków. Nie zagra na Euro 2024

Arteta uhonorowany prestiżowym odznaczeniem

Arteta uhonorowany prestiżowym odznaczeniem