3 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede...
fot. Andreas Steidlinger/gettyimages

Które produkty mają więcej wapnia niż mleko? Wprowadź je do jadłospisu i wzmocnij kości. Co warto jeść przy osteoporozie lub próchnicy?

Mak

Mak jest znakomitym źródłem związków mineralnych, a przede wszystkim manganu, miedzi, wapnia oraz witamin z grupy B.

Składniki bioaktywne w maku wykazują właściwości osłaniające na błony śluzowe górnych dróg oddechowych, dzięki czemu zmniejszają podrażnienia i ułatwiają odkrztuszanie.

Mak stosowany jest zazwyczaj jako dodatek do potraw, jednak w 100 g zawiera znacznie więcej wapnia niż mleko – 1438 mg.

Zobacz również

Wieża widokowa w Krynicy-Zdroju walczy o tytuł "Top Atrakcji 2024". Wystarczy kliknąć

Wieża widokowa w Krynicy-Zdroju walczy o tytuł "Top Atrakcji 2024". Wystarczy kliknąć

W jakim stanie jest województwo lubuskie? Temat wzbudził mnóstwo emocji na sejmiku

W jakim stanie jest województwo lubuskie? Temat wzbudził mnóstwo emocji na sejmiku

Polecamy

Szkoły będą kontrolowane. Nauczyciele rozczarowani nowymi pomysłami MEN-u

Szkoły będą kontrolowane. Nauczyciele rozczarowani nowymi pomysłami MEN-u

Trwają przetasowania w Parlamencie Europejskim. Na te stanowiska liczy Polska

Trwają przetasowania w Parlamencie Europejskim. Na te stanowiska liczy Polska

Jak spalić więcej kalorii? Ważny jest sposób chodzenia. Robisz tak?

Jak spalić więcej kalorii? Ważny jest sposób chodzenia. Robisz tak?