4 z 27
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem



Ozorki w sosie chrzanowym

Składniki:

ozorki wieprzowe 1 kg,
woda 1,5 litra,
kucharek 2 łyżeczki,
liście laurowe 2 sztuki,
ziele angielskie 3 sztuki
masło 3 łyżki,
cebula 1 sztuka mniejsza,
cukier 1 łyżeczka,
mąka pszenna 3 łyżki,
śmietana 12% 2 łyżki,
chrzan 2-3 łyżki
smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka,
cukier 2-3 łyżki,
sól 2 łyżeczki,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
ocet winny 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Ozory wieprzowe opłukać, włożyć do szybkowara z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, kucharkiem, wlać wodę i po zasyczeniu pary gotować 40 minut, wystudzone ozory obrać ze skórki i pokroić na paski.

W garnku na maśle podsmażyć na złocisto pokrojoną drobno cebulkę z cukrem, wsypać mąkę, pieprz mielony, i podsmażyć mieszając na jasny złoty kolor, wlać wywar z szybkowara, śmietanę, dodać chrzan i mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, włożyć pokrojone ozorki.

Kulinarne hity PRL. ZOBACZ PRZEPISY. TE POTRAWY kiedyś gościły na stołach. Sprawdźcie przepisy i przypomnijcie sobie niezwykłe smaki!

Kulinarne hity PRL - kiedyś gościły codziennie na naszych stołach. Sprawdź przepisy!

Zobacz również

Polska - Szwecja NA ŻYWO. Piekielnie trudne zadanie Polaków. Gdzie oglądać?

Polska - Szwecja NA ŻYWO. Piekielnie trudne zadanie Polaków. Gdzie oglądać?

Szmydt otworzy furtkę agentom? Wiceszef komisji służb wskazuje powód

TYLKO U NAS
Szmydt otworzy furtkę agentom? Wiceszef komisji służb wskazuje powód

Polecamy

Senackie komisje za przyjęciem ustawę o języku śląskim bez poprawek

Senackie komisje za przyjęciem ustawę o języku śląskim bez poprawek

Na COVID zmarło 49 mieszkańców Opolszczyzny. Sanepid podał dane

Na COVID zmarło 49 mieszkańców Opolszczyzny. Sanepid podał dane

Przechorowałeś COVID i nadal cierpisz? Oto, co może być tego przyczyną

Przechorowałeś COVID i nadal cierpisz? Oto, co może być tego przyczyną