Łakocie międzynarodowe

Redakcja
17. tom kolekcji kulinarnej.
17. tom kolekcji kulinarnej.
Od czwartku, 5 kwietnia, z nto można kupić (4,70 zł łącznie z ceną gazety) siedemnastą część kolekcji kulinarnej poświęconą deserom.

Obiad bez deseru jest jak mecz bez gola - mówią Robert Makłowicz i Piotr Bikont, autorzy "Nowoczesnej kuchni polskiej". I zapraszają Czytelników do królestwa słodkości.

Jak zauważają smakosze, poza kutią, kisielem i owocowymi pierogami, trudno mówić o deserach rdzennie polskich. Wszystkie łakocie docierały do nas ze świata, głównie poprzez zagranicznych cukierników - szwajcarskich, włoskich i francuskich, ściąganych do Polski na królewskie i arystokratyczne dwory. Dlatego proponowane desery mają charakter międzynarodowy. I obok kisielu żurawinowego w tej części książki kucharskiej znalazły się sorbety, suflety i musy.
Robert Makłowicz szczególnie poleca creme brulée:
- Jest bardzo prosty do zrobienia, nie może się nie udać. Do tego przepyszny. Mimo że podaje się go na zimno, ma chrupiącą skórkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska