Magiczna „Kuchnia Hogwartu” na cześć Harry’ego Pottera. Sprawdź przepisy na 36 karaluchów i czerwone ciasto
Szary krem
Składniki:
½ szklanki miękkiego masła
220 g serka śmietankowego typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 szklanki przesianego cukru pudru
czerwony i zielony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
1. Połącz masło i serek, ubijając je mikserem elektrycznym aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Podczas ubijania zbieraj masę z brzegów miski.
2. Wmiksuj ekstrakt waniliowy.
3. Dodawaj cukier puder po 1 szklance, cały czas ubijając, aż do uzyskania puszystego kremu. Odstaw go na bok.
4. Dodawaj po 3–4 krople czerwonego i zielonego barwnika, cały czas mieszając, aż do uzyskania szarej barwy kremu. Nie przestawaj, dopóki nie będziesz zadowolony z efektu**
NOTATKI:
* Zamiennik maślanki łatwo przygotować samodzielnie. Wlej do szklanki 1½ łyżki białego octu i dopełnij szklankę mlekiem. Wymieszaj i odstaw na 5 minut przed użyciem.
** Odmierzaj barwnik spożywczy na łyżeczkę i dopiero potem dodawaj go do kremu – w ten sposób łatwiej kontrolować ilość. Jeśli chcesz uzyskać ciemnoszary kolor, dodaj większą ilość barwnika. Do uzyskania jasnoszarej barwy wystarczy po kilka kropel obu barwników.