Młodzi kucharze z Olesna zdradzili przepis na pyszny bigos myśliwski i gulasz z dziczyzną

Mirosław Dragon
Mirosław Dragon
Młodzi kucharze z oleskiej zawodówki w akcji.
Młodzi kucharze z oleskiej zawodówki w akcji. Mirosław Dragon
Uczniowie kierunków kulinarnych z Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie częstowali swoimi specjałami podczas Wystawy Dobrej Żywności. Teraz zdradzili receptury.
W hali sportowej Zespołu Szkół przy ul. Sądowej w Oleśnie zorganizowano dzisiaj kolejne Forum Gospodarcze Kooperacja 2013. W tym roku w głównej roli wystąpili lokalni producenci żywności zrzeszeni w klastrze Oleski Koszyk.Kooperacja 2013 była połączona z Wystawą Dobrej Żywności.Starosta Jan Kus wręczył nagrody gospodarcze dla oleskich przedsiębiorców Perły Powiatu Oleskiego.W kategorii Innowacyjny Produkt/ Usługa Roku zwyciężył Salon Fryzjerski Huberta Brodackiego z Olesna.W kategorii Modernizacja Roku wygrał salon meblowy Dobroteka z DobrodzieniaW kategorii Menedżer Roku zwyciężyła Marianna Sieja z masarni Wacław z Żytniowa.Czarną Perłę Powiatu Oleskiego za szczególne osiągnięcia w działalności gospodarczej otrzymał Henryk Mrozek, szef firmy drogowej Remost w Oleśnie.

Kooperacja 2013. Wystawa Dobrej Żywności w Oleśnie [zdjęcia]

Tegoroczne Forum Ekonomiczne "Kooperacja 2013" połączone było z Wystawą Dobrej Żywności "Oleski Koszyk".

Dodatkową atrakcją był kulinarne prezentacje połączone z degustacją. Gotowali uczniowie klas o profilu gastronomicznym: z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim oraz z Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie.

- Nasz pokaz kulinarny przygotowały dwa zespoły uczniowskie. Pierwszy zespół w składzie: Agnieszka Janik, Joanna Szopa, Patrycja Nowak przygotował bigos myśliwski, a drugi zespół w składzie: Sandra Zug, Justyna Książek, Patrycja Nowak ugotował gulasz mieszany z wieprzowiny i dziczyzny - informuje Horst Chwałek, dyrektor szkoły. - Potrawy do stołu serwował Kamil Mazur, uczeń klasy czwartej.

Kucharze do przygotowywania potraw używali głównie produktów producentów dobrej żywności z klastra "Oleski Koszyk".

Oto przepisy na specjały uczniów z Olesna:

Bigos myśliwski

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej
- 500 g wieprzowiny
- 300 g (dziczyzna, drób)
- olej
- 150 wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 300 g koncentratu pomidorowego (2 op.)
- powidła śliwkowe lub suszone śliwki
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
Białą kapustę poszatkować, ugotować w niewielkiej ilości wody. Kapustę kiszoną odcisnąć, ugotować w rosole. Każdy rodzaj mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oddzielnie dusić do miękkości. Do dziczyzny podczas duszenia dodać pół szklanki wina. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dusić razem z dziczyzną. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do kapusty. Śliwki namoczyć w niewielkiej ilości wody, odcedzić, pokroić i razem z zalewą dodać do kapusty. Uduszone mięso wraz z sosem dodać do kapusty. Do wymieszanych składników dodać przecier pomidorowy i całość doprawić do smaku. Bigos dusić kilkakrotnie studzić i odgrzewać ponownie.

Mieszany gulasz wieprzowy z dziczyzną

Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 0,5 kg dziczyzny
- 0,2 kg boczku wędzonego
- 0,3 kg cebuli 0,2 kg marchwi
- 0,06 kg oliwy 0,2 kg pietruszki
- 0,02 kg mąki 0,2 kg selera
- 0,4 kg pieczarek 0,2 kg papryki
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- 0,04 kg koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 gałązki tymianku

Sposób wykonania:
Mięso dzień wcześniej zamarynować w marynacie z warzyw korzeniowych, oleju, musztardy z dodatkiem niewielkiej ilości wina. Wieprzowinę i dziczyznę pokroić w kostkę, oprószyć mąką, solą i pieprzem, osobno podsmażyć i udusić. Do dziczyzny dodać drobno pokrojony boczek, cebulę i dalej dusić. Do mięs dodać rozdrobniony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz wino. Pół miękkie mięsa połączyć, dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa i pieczarki, dusić wszystko razem do miękkości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska