Młodzi kucharze z Olesna zdradzili przepis na pyszny bigos myśliwski i gulasz z dziczyzną

Mirosław DragonZaktualizowano 
Młodzi kucharze z oleskiej zawodówki w akcji.
Młodzi kucharze z oleskiej zawodówki w akcji. Mirosław Dragon
Uczniowie kierunków kulinarnych z Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie częstowali swoimi specjałami podczas Wystawy Dobrej Żywności. Teraz zdradzili receptury.

Kooperacja 2013. Wystawa Dobrej Żywności w Oleśnie [zdjęcia]

Tegoroczne Forum Ekonomiczne "Kooperacja 2013" połączone było z Wystawą Dobrej Żywności "Oleski Koszyk".

Dodatkową atrakcją był kulinarne prezentacje połączone z degustacją. Gotowali uczniowie klas o profilu gastronomicznym: z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim oraz z Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie.

- Nasz pokaz kulinarny przygotowały dwa zespoły uczniowskie. Pierwszy zespół w składzie: Agnieszka Janik, Joanna Szopa, Patrycja Nowak przygotował bigos myśliwski, a drugi zespół w składzie: Sandra Zug, Justyna Książek, Patrycja Nowak ugotował gulasz mieszany z wieprzowiny i dziczyzny - informuje Horst Chwałek, dyrektor szkoły. - Potrawy do stołu serwował Kamil Mazur, uczeń klasy czwartej.

Kucharze do przygotowywania potraw używali głównie produktów producentów dobrej żywności z klastra "Oleski Koszyk".

Oto przepisy na specjały uczniów z Olesna:

Bigos myśliwski

Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej
- 500 g wieprzowiny
- 300 g (dziczyzna, drób)
- olej
- 150 wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 300 g koncentratu pomidorowego (2 op.)
- powidła śliwkowe lub suszone śliwki
- sól, pieprz

Sposób wykonania:
Białą kapustę poszatkować, ugotować w niewielkiej ilości wody. Kapustę kiszoną odcisnąć, ugotować w rosole. Każdy rodzaj mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oddzielnie dusić do miękkości. Do dziczyzny podczas duszenia dodać pół szklanki wina. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dusić razem z dziczyzną. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do kapusty. Śliwki namoczyć w niewielkiej ilości wody, odcedzić, pokroić i razem z zalewą dodać do kapusty. Uduszone mięso wraz z sosem dodać do kapusty. Do wymieszanych składników dodać przecier pomidorowy i całość doprawić do smaku. Bigos dusić kilkakrotnie studzić i odgrzewać ponownie.

Mieszany gulasz wieprzowy z dziczyzną

Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 0,5 kg dziczyzny
- 0,2 kg boczku wędzonego
- 0,3 kg cebuli 0,2 kg marchwi
- 0,06 kg oliwy 0,2 kg pietruszki
- 0,02 kg mąki 0,2 kg selera
- 0,4 kg pieczarek 0,2 kg papryki
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- 0,04 kg koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 gałązki tymianku

Sposób wykonania:
Mięso dzień wcześniej zamarynować w marynacie z warzyw korzeniowych, oleju, musztardy z dodatkiem niewielkiej ilości wina. Wieprzowinę i dziczyznę pokroić w kostkę, oprószyć mąką, solą i pieprzem, osobno podsmażyć i udusić. Do dziczyzny dodać drobno pokrojony boczek, cebulę i dalej dusić. Do mięs dodać rozdrobniony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz wino. Pół miękkie mięsa połączyć, dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa i pieczarki, dusić wszystko razem do miękkości.

polecane: FLESZ: Ekologia na co dzień: 6 mitów, w które wierzymy

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.
Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3