Tegoroczne Forum Ekonomiczne "Kooperacja 2013" połączone było z Wystawą Dobrej Żywności "Oleski Koszyk".
Dodatkową atrakcją był kulinarne prezentacje połączone z degustacją. Gotowali uczniowie klas o profilu gastronomicznym: z Zespołu Szkół w Gorzowie Śląskim oraz z Zespołu Szkół Zawodowych w Oleśnie.
- Nasz pokaz kulinarny przygotowały dwa zespoły uczniowskie. Pierwszy zespół w składzie: Agnieszka Janik, Joanna Szopa, Patrycja Nowak przygotował bigos myśliwski, a drugi zespół w składzie: Sandra Zug, Justyna Książek, Patrycja Nowak ugotował gulasz mieszany z wieprzowiny i dziczyzny - informuje Horst Chwałek, dyrektor szkoły. - Potrawy do stołu serwował Kamil Mazur, uczeń klasy czwartej.
Kucharze do przygotowywania potraw używali głównie produktów producentów dobrej żywności z klastra "Oleski Koszyk".
Oto przepisy na specjały uczniów z Olesna:
Bigos myśliwski
Składniki:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1 kg kapusty białej
- 500 g wieprzowiny
- 300 g (dziczyzna, drób)
- olej
- 150 wędzonego boczku
- 250 g kiełbasy
- 300 g koncentratu pomidorowego (2 op.)
- powidła śliwkowe lub suszone śliwki
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
Białą kapustę poszatkować, ugotować w niewielkiej ilości wody. Kapustę kiszoną odcisnąć, ugotować w rosole. Każdy rodzaj mięsa pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem, oddzielnie dusić do miękkości. Do dziczyzny podczas duszenia dodać pół szklanki wina. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć i dusić razem z dziczyzną. Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do kapusty. Śliwki namoczyć w niewielkiej ilości wody, odcedzić, pokroić i razem z zalewą dodać do kapusty. Uduszone mięso wraz z sosem dodać do kapusty. Do wymieszanych składników dodać przecier pomidorowy i całość doprawić do smaku. Bigos dusić kilkakrotnie studzić i odgrzewać ponownie.
Mieszany gulasz wieprzowy z dziczyzną
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny
- 0,5 kg dziczyzny
- 0,2 kg boczku wędzonego
- 0,3 kg cebuli 0,2 kg marchwi
- 0,06 kg oliwy 0,2 kg pietruszki
- 0,02 kg mąki 0,2 kg selera
- 0,4 kg pieczarek 0,2 kg papryki
- 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
- 0,04 kg koncentratu pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- liść laurowy, ziele angielskie
- 2 gałązki tymianku
Sposób wykonania:
Mięso dzień wcześniej zamarynować w marynacie z warzyw korzeniowych, oleju, musztardy z dodatkiem niewielkiej ilości wina. Wieprzowinę i dziczyznę pokroić w kostkę, oprószyć mąką, solą i pieprzem, osobno podsmażyć i udusić. Do dziczyzny dodać drobno pokrojony boczek, cebulę i dalej dusić. Do mięs dodać rozdrobniony czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz wino. Pół miękkie mięsa połączyć, dodać pokrojone w drobną kostkę warzywa i pieczarki, dusić wszystko razem do miękkości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?