- Dla mnie taka pracownia to duża szansa na podniesienie umiejętności, bo chcę się szkolić w tym zawodzie - mówi Bernadetta Mielnik, uczennica klasy III TEG (gastronomicznej). - Lokale gastronomiczne czy turystyczne chcą nas zatrudniać już nawet w III klasie, po ukończeniu kursów czy stażu. Zarobki są bardzo fajne. Praca w kuchni jest ciężka, ale daje satysfakcję, zwłaszcza gdy pracuje się z miłymi ludźmi i lubi się to robić.
Powiat prudnicki uzyskał ponad 3 mln złotych dofinansowania z unijnych funduszy na postawienie nowego budynku, zagospodarowanie otoczenia i wyposażenie pracowni gastronomicznej i dodatkowych klas. Za 600 tysięcy złotych w sąsiednim budynku II LO powstała także pracownia hotelarska.
- Śmiem twierdzić, że to obecnie najnowocześniejsza pracownia gastronomiczna na Opolszczyźnie – mówi Andrzej Chruściel, dyrektor ZSR w Prudniku. - Jest wyposażona w 9 stanowisk, daje duży komfort pracy indywidualnie czy w duecie. Dzięki temu uczniowie na pewno będą lepiej przygotowani do egzaminów zawodowych.
Do I klasy gastronomiczne w prudnickiej szkole zgłosiło się w tym roku szkolnym 19 uczniów. Ok. 20 procent absolwentów gimnazjów z terenu powiatu szuka jednak oferty edukacyjnej poza powiatem.
OPOLSKIE INFO - 12.10.2018
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?