Składniki:
2-4 banany
mąka
mleko lub woda
olej do smażenia
jajko
cynamon, wiórki kokosowe lub czekolada
Teraz bierzemy się do roboty :)
Banany obierz ze skórki i podziel wzdłuż - możesz na pół, albo jak się uda nawet na 4. Już w sklepie zwróć jednak uwagę, by były w miarę proste - ułatwi to późniejszą robotę :) Z mąki, jaja, wody (lub mleka) robimy ciasto naleśnikowe. Nie podaje ilości składników - zawsze robię "na oko" ;) Ważne, żeby ciasto nie było ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Wbrew pozorom łatwo ustalić czy ciasto jest o.k. Do smaku możemy dodać np. sok z cytryny lub jakiś aromat. Wszystko oczywiście ubijamy mikserem, żeby było jasne :) I teraz są dwie szkoły: albo smażymy wszystko razem, albo osobno. Wersja 1: zanurzaj banany w cieście i wrzucaj na patelnię. Wersja 2: smażymy naleśniki, ale niezbyt mocno je przypiekamy. Niech będą bladsze. Po zdjęciu z patelni i ew. ostudzeniu, banany owiń w naleśniki i jeszcze raz wrzuć na patelnię albo do piekarnika. Chodzi jedynie o to, żeby nadzienie stało się miękkie. Przed podaniem posyp np. cynamonem, wiórkami kokosowymi czy nawet polej czekoladą. Zależy co lubisz
Smacznego :)
Podziel się przepisem
Zapraszamy na Forum o gotowaniu. Pochwal się przed internautami nto.pl woimi kulinarnymi dokonaniami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?