Nie muszą chodzić do sklepu

Redakcja
Państwo Śliczni jedzą chleb orkiszowy z własnoręcznie zrobionym masłem, domowe ogórki. Piją też własne nalewki – malinowe i wiśniowe.
Państwo Śliczni jedzą chleb orkiszowy z własnoręcznie zrobionym masłem, domowe ogórki. Piją też własne nalewki – malinowe i wiśniowe.
Iwona i Janusz Śliczni marzyli kiedyś o własnym gospodarstwie ekologicznym. Prowadzą je od 21 lat.

Nieopodal Biadacza, na wzniesieniu, stoi niesamowite gospodarstwo: po zagrodzie chodzi koń, kozy, krowy i świnki - także takie malutkie, zwisłobrzuche, zwane wietnamskimi.

A w domu? Same frykasy: świeże mleko, domowa śmietana, masło, ogórki kiszone, nalewki i wędliny. No i przepyszny chleb z orkiszu. Co to takiego?

Prapszenica, którą uprawiano przed wiekami. Przestano tylko dlatego, że orkisz nie toleruje żadnej chemii, której wymaga produkcja przemysłowa. Jest w pełni ekologiczny - tak jak całe gospodarstwo - "Ekostyl".

- Poznaliśmy się we wrocławskiej Akademii Rolniczej, gdzie oboje studiowaliśmy - mówią Iwona i Janusz Śliczni. - Zawsze interesowała nas ekologiczna uprawa roślin, więc zaraz po studiach postanowiliśmy założyć ekogospodarstwo.
W tej dziedzinie Śliczni byli jednymi z pierwszych w Polsce.

- Teraz na szkolenia przyjeżdżają do nas studenci z Opola, Wrocławia, a nawet specjaliści ze słynącej z prokologicznego podejścia Szwecji - mówi pani Iwona, siedząc na pięknej werandzie.

Obok, w warsztacie, pan Janusz szlifuje własnoręcznie zbudowane drewniane schody. Będą prowadzić turystów na piętro nowego budynku, gdzie znajdą się pokoje dla grup ze szkół i przedszkoli.

- Dzieci mogą zobaczyć, jak robi się masło, mąkę, a potem przespać się na sianie - zachęca pan Janusz.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska