4 z 23
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest...
fot. Katarzyna Laszczak

Nie tylko zupa z pokrzywy. Polecamy sprawdzone przepisy na pyszne dania z ogrodowych „chwastów” i innych dzikich roślin. Zobacz, co zrobić

Omlet z podagrycznika

Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest sadzona na rabatach. Natomiast jego podstawowa odmiana to jeden z bardziej uciążliwych i szybko rozrastających się chwastów. Za to jego młode liście mają doskonały smak, kojarzący się z lukrecją, czy anyżkiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. jako dodatek do omletu.

Przygotowanie
Na początek zbieramy liście podagrycznika (najlepsze są młode i błyszczące). Myjemy je i chwilę obgotowujemy, następnie odcedzamy. Kiedy odciekną, można je trochę przesiekać.

Przygotowujemy ciasto na omlet (najlepiej z pianą z ubitych białek), dodajemy liście podagrycznika i smażymy na patelni na złotawy kolor.

Zobacz również

Bartek Florczak trener z Wałbrzycha w śpiączce. Potrzebuje pomocy. Ruszyła zbiórka

Bartek Florczak trener z Wałbrzycha w śpiączce. Potrzebuje pomocy. Ruszyła zbiórka

Pierwsza Komunia w kościele św. Jakuba w Skierniewicach

Pierwsza Komunia w kościele św. Jakuba w Skierniewicach

Polecamy

Kolejne górskie wyzwanie w ORLEN Wyścigu Narodów. Dziś pod Szczyrbskie Jezioro

Kolejne górskie wyzwanie w ORLEN Wyścigu Narodów. Dziś pod Szczyrbskie Jezioro

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

Nintendo Switch w 2024 roku? Zobacz, ile kosztuje i czy warto kupić

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak