3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pasternak...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Pasternak

Pasternak to bliski kuzyn selera, wyglądem przypominający pietruszkę. Warzywo jest niezwykle aromatyczne i ma przyjemny, korzenny smak.

Właściwości
Dzięki związkom kumarynowym korzeń poprawia trawienie. Ma również działanie moczopędne, przeciwzapalne i rozkurczające, będąc przy okazji bogatym źródłem błonnika, potasu, witaminy C i witamin z grupy B. W pasternaku znajdziemy również kwas foliowy.

Wykorzystanie w kuchni
Pasternak sprawdzi się w zupach na równi z włoszczyzną - nieco zaostrzy smak bulionu. Po ugotowaniu korzeń można podawać na zimno lub na gorąco, z sosami lub w sałatce. Pasternak będzie doskonały jako warzywo pieczone - sprawdzi się do obiadu jako zastępca ziemniaka.

Zobacz również

Mały biznes też może być zwinny i konkurencyjny Wnioski z konferencji Business Market
Materiał informacyjny

Mały biznes też może być zwinny i konkurencyjny Wnioski z konferencji Business Market

Rabunek roku w Wieliczce. Mężczyźni ukradli ponad 100… czekoladowych jajek

Rabunek roku w Wieliczce. Mężczyźni ukradli ponad 100… czekoladowych jajek

Polecamy

Yukio Kasaya nie żyje. Wielki rywal Wojciech Fortuny

Yukio Kasaya nie żyje. Wielki rywal Wojciech Fortuny

Piłkarskie Orły. W stawce obecnie przewodzi zawodnik Odry Opole

Piłkarskie Orły. W stawce obecnie przewodzi zawodnik Odry Opole

Świątek zagra o wielką stawkę! Aż 2,4 mln euro dla mistrzyni Rolanda Garrosa 2024

Świątek zagra o wielką stawkę! Aż 2,4 mln euro dla mistrzyni Rolanda Garrosa 2024