2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Arka gra z Resovią i to okazja do rehabilitacji. Łobodziński: To są plagi egipskie

Arka gra z Resovią i to okazja do rehabilitacji. Łobodziński: To są plagi egipskie

Trwają przygotowania do wielkiej przebudowy DK 94 w Olkuszu. Co teraz robią?

Trwają przygotowania do wielkiej przebudowy DK 94 w Olkuszu. Co teraz robią?

Polecamy

Kto jest nowym prezesem ZAKSY? Utytułowany klub wydał komunikat w tej sprawie

Kto jest nowym prezesem ZAKSY? Utytułowany klub wydał komunikat w tej sprawie

Brązowy medal Projektu Warszawa w Ekstraklasie siatkarzy

Brązowy medal Projektu Warszawa w Ekstraklasie siatkarzy

Wczesna pora meczu Igi Świątek z Soraną Cirsteą w Madrycie!

Wczesna pora meczu Igi Świątek z Soraną Cirsteą w Madrycie!