Nowoczesna kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta

fot. Tadeusz Poźniak
- Polska kuchnia to nie tylko pomidorówka i schabowy. To całe bogactwo smaków regionalnych i światowych – przekonują Robert Makłowicz i Piotr Bikont.
- Polska kuchnia to nie tylko pomidorówka i schabowy. To całe bogactwo smaków regionalnych i światowych – przekonują Robert Makłowicz i Piotr Bikont. fot. Tadeusz Poźniak
540 wyjątkowych przepisów już od czwartku razem z "Nową Trybuną Opolską". Warto zgromadzić tę smaczną kolekcję.

Co czwartek do nto dołączać będziemy książki kucharskie autorstwa największych smakoszy RP - Roberta Makłowicza i Piotra Bikonta. Za 4,70 zł (cena łącznie z gazetą) przez 18 tygodni będzie można zgromadzić piękną kolekcję kulinarną.

Obaj panowie są smakoszami i sprawdzonymi kulinarnymi autorytetami. Bikont zasłynął surowymi recenzjami restauracji, Makłowicz podbił serca Polaków telewizyjnymi podróżami kulinarnymi.

"Nowoczesna kuchnia polska" to ich kolejna książka - przygotowana specjalnie dla naszych Czytelników. Jest pod każdym względem wyjątkowa. Oprócz przepisów znajdziemy tam sporo ciekawostek typu: jaki kraj produkuje najbardziej czerwoną paprykę w proszku, która knajpa słynie z pysznej pasty do kanapek zwanej "awanturka" lub co to jest liptauer...

- Wciąż brakuje nowoczesnego spojrzenia na polską kuchnię - tłumaczą smakosze. - My wizję takiej kuchni pokazaliśmy w naszej książce. Obejmuje ona zarówno potrawy tradycyjne, jak i nowe, dostosowane do zmieniającego się rynku produktów.
Wśród ponad 540 przepisów, które Bikont i Makłowicz zamieścili w 18 częściach tematycznych, sporo dań jest inspirowanych kuchnią włoską, hiszpańską i francuską.

- Bo nasze polskie menu kształtowało się przez wieki w oparciu o największe europejskie kuchnie - zauważa Robert Makłowicz. - W XVI wieku na polskim stole było mnóstwo włoszczyzny, w XVIII - francuszczyzny. Ciągle wyraźne są wpływy niemieckie, na wschodzie - ruskie, na południu - węgierskie. Kuchnia polska to kuchnia otwarta na świat.

Układ kulinarnej kolekcji jest starannie zaplanowany.
- Kolejne tomy będą się pojawiać jak potrawy na stole, a więc najpierw zakąski, sałatki, potem zupy, dania główne i desery - wyjaśniają autorzy.

Unikają słowa "wykwintna", wolą mówić o kuchni domowej i restauracyjnej. Ta, którą się dzielą z Czytelnikami nto, jest przede wszystkim domowa.

- Nie proponujemy spędzania po 5 godzin w kuchni, ciągnięcia karmelu i oplatania go w koszyczki - śmieje się Makłowicz, a Bikont dodaje: - Ale warto się wprawiać w kulinarnej sztuce, bo gotowanie staje się bardzo modne.

Może w tym pomóc "Nowoczesna kuchnia polska". Autorzy starannie wybrali dania i opracowali przepisy według własnego, sprawdzonego gustu. Jednocześnie zachęcają do eksperymentów, tak by każdy mógł odnaleźć swój ulubiony smak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska