Odchudzony pasztet drobiowy

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
To propozycja, dla tych, którzy liczą kalorie. pasztet jest dietetyczny, bo wykonany z kurczaka, bez dodatku słoniny.

Składniki

1 cały kurczak ( u mnie 1,7 kg)
2 jajka
1 marchewka
1 pietruszka
2 czerstwe bułki najlepiej graham
500 ml mleka
2 cebule
4 łyżki masła
1 łyżka majeranku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
sól, pieprz

Wykonanie

Kurczaka umyć i ugotować z marchwią, pietruszką, 1 cebulą oraz liściem laurowym, zielami angielskimi i solą. Następnie kurczaka ostudzić i obrać mięso od kości i skóry. Bułki namoczyć w ciepłym mleku. Drugą cebule obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrobić rękoma. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska