Odżywianie sezonowe. Co warto jeść, gdy zbliża się jesień?

x-news/Agencja TVN
08.11.2011 Wałbrzych. Sklep z warzywami, galeria owocowo warzywna pani Elżbiety Kosińskiej.
08.11.2011 Wałbrzych. Sklep z warzywami, galeria owocowo warzywna pani Elżbiety Kosińskiej. Dariusz Gdesz
Małymi krokami zbliża się jesień, kiedy to powinniśmy przygotować swój organizm na chłodniejszy czas. Aby to zrobić, warto postawić na odżywianie sezonowe i korzystać z dobrodziejstw rodzimych warzyw i owoców. Sprawdźcie na jakie sezonowe przysmaki jest teraz najlepszy czas. Zdjęcia pochodzą z x-bank gallery.

Warzywa i owoce sezonowe dostarczą organizmowi wielu niezbędnych składników odżywczych w okresie jesiennym.

Oto informacje na temat właściwości zdrowotnych niektórych z podanych warzyw i owoców, zaczerpniętych ze strony http://www.poradnikzdrowie.pl:

Kapusta leczy kaca, choroby stawów i wszelakie guzy. Zapobiega anemii i obrzękom, podnosi odporność i zapewnia piękne włosy, skórę i paznokcie. A w dodatku ma mało kalorii.

Brokuły chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.

Dynia bogata jest w witaminy i minerały, zwłaszcza niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. Świeże pestki dyni pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. Dynia pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, wzmacnia układ odpornościowy. Dodatkowo nie traci cennych składników odżywczych po ugotowaniu. Nie wskazana jest jednak dla cukrzyków ze względu na wysoki indeks glikemiczny.

Fasola jest bogata w potas, wapń i fosfor. W przeciwieństwie do grochu nie zawiera sodu. W niektórych jej gatunkach występuje żelazo (haricot), kwas foliowy (mung, pinto, z czarnym oczkiem), selen (z czarnym oczkiem) oraz dobroczynny cynk (fasola czerwona, nerkowa i czarna). Fasola ma też lekkostrawną skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), a także rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Powoduje jednak wzdęcia oraz gazy, dlatego nie mogą jej jeść kobiety w ciąży, karmiące piersią, małe dzieci, osoby starsze i cierpiące na zaparcia

Cebula jest bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dzięki czemu jest dobra na przeziębienie i poprawia odporność. Ponadto cebula znalazła zastosowanie jako środek na kaca, wrzody i blizny (w tym rozstępy). Może zmniejszyć ryzyko rozwoju raka, zapobiec zakrzepom, nadciśnieniu oraz obniżyć poziom cholesterolu.

Śliwki poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zapobiegają zaparciom, a tym samym zmniejszają zagrożenie chorobą nowotworową jelita grubego. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor.
Śliwki suszone są pod pewnymi względami znacznie cenniejsze niż świeże. Ich susz jest bowiem pięciokrotnie bogatszym źródłem witaminy A i błonnika niż świeże owoce. Ze względu na wyjątkowe bogactwo żelaza oraz fosforu suszone śliwki są zalecane wegetarianom.

Gruszki, jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod - minerał pozytywnie wpływający na funkcjonowanie tarczycy. Ponadto są skarbnicą boru - minerału poprawiającego pracę mózgu.Bor zapobiega również utracie wapnia z kości, w związku z tym gruszki, ale te dojrzałe, powinny jeść osoby narażone na osteoporozę. Dodatkowo gruszki mogą zapobiec udarowi mózgu i rozwojowi nadciśnienia.

Winogrona chronią przed chorobami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym czy rakiem. Poza tym z winnych jagód powstaje najlepsze wino, zdrowy olej i smaczne rodzynki. Zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor oraz wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Ponadto tak jak gruszki zawierają jod.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska