Krystyna Wajman, kucharka z Motelu Domino w Niemodlinie, w owocach rzeźbiła po raz pierwszy. - Zamierzam zareklamować tę umiejętność w firmie - zapowiada.
- Warto na to poświęcić czas, bo efekt jest rewelacyjny.
Łukasz Szewczyk z Pracowni Sztuki Kulinarnej z Ozimka, który prowadził wczorajsze (17 marca) szkolenia w opolskiej restauracji, zapewnia, że zrobienie kogucika z ananasa wyćwiczonej osobie zajmuje 8 minut.
Takie jadalne ozdoby służą do dekoracji stołów.
- Dziś wygląd potraw jest najważniejszy, smak na drugim miejscu, bo przecież najpierw trzeba się skusić, a ładne lepiej smakuje - tłumaczy Łukasz.
Rzeźbienie w ananasach, mango i arbuzach ćwiczyło 12 uczestników z opolskich lokali gastronomicznych w ramach projektu sfinansowanego przez Unię Europejską, a prowadzonego przez Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości Politechniki Opolskiej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?