Opolszczyzna > Regionalne smakołyki nagrodzone w konkursie

Edyta Hanszke [email protected]
Cwaniakiem karłowickim, czyli salcesonem Adam i Grzegorz Ptakowie zwyciężyli w X edycji regionalnego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - smaki regionów”.

Organizują go urząd marszałkowski i Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.

Salceson wygrał w kategorii produkt pochodzenia zwierzęcego.

- Robimy go tradycyjnie we własnym zakładzie wg. receptury ojca, który był masarzem - tłumaczy Grzegorz Ptak.

Zakład przetwórstwa mięsnego w Karłowicach Grzegorz otworzył z bratem Adamem w Krałowicach 3 lata temu.

To rodzinny biznes. Bratowa Ewelina sprzedaje w sklepie, a drugi brat Andrzej w sklepie obwoźnym - specjalistycznym samochodzie. 

Ptakowie postawili na produkcję wędlin tradycyjnych i odnoszą w tym sukcesu.

W 2008 r. w tym samym konkursuie zajęli II miejsce z kaszanką karłowicką. Rok temu I miejsce z kiełbasą wiejską, a w maju 2010 r. w Łosiowie III miejsce boczkiem faszerowanym.

- Staraliśmy się o wytypowanie naszych nagrodzonych produktów do Perły, która wręczana jest zawsze podczas poznańskich targów żywności - mówi Grzegorz Ptak. - Nie udało się w tym roku. Mam nadzieję, że kolejnym razem znajdziemy się wśród nominowanych z regionu.

Lista zwycięzców i wyróżnionych w konkursie - zobacz załącznik

W tym roku do X edycji konkursu zgłoszono 27 produktów i potraw.

Nagrody przyznawano w kategoriach produkt (cztery podkategorie) i gastronomia. 

Zwycięzcy i wyróżnieni otrzymali w nagrodę sprzęt AGD: blendery, miksery i opiekacze grillowe. 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska