Organizują go urząd marszałkowski i Opolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Łosiowie.
Salceson wygrał w kategorii produkt pochodzenia zwierzęcego.
- Robimy go tradycyjnie we własnym zakładzie wg. receptury ojca, który był masarzem - tłumaczy Grzegorz Ptak.
Zakład przetwórstwa mięsnego w Karłowicach Grzegorz otworzył z bratem Adamem w Krałowicach 3 lata temu.
To rodzinny biznes. Bratowa Ewelina sprzedaje w sklepie, a drugi brat Andrzej w sklepie obwoźnym - specjalistycznym samochodzie.
Ptakowie postawili na produkcję wędlin tradycyjnych i odnoszą w tym sukcesu.
W 2008 r. w tym samym konkursuie zajęli II miejsce z kaszanką karłowicką. Rok temu I miejsce z kiełbasą wiejską, a w maju 2010 r. w Łosiowie III miejsce boczkiem faszerowanym.
- Staraliśmy się o wytypowanie naszych nagrodzonych produktów do Perły, która wręczana jest zawsze podczas poznańskich targów żywności - mówi Grzegorz Ptak. - Nie udało się w tym roku. Mam nadzieję, że kolejnym razem znajdziemy się wśród nominowanych z regionu.
Lista zwycięzców i wyróżnionych w konkursie - zobacz załącznik
W tym roku do X edycji konkursu zgłoszono 27 produktów i potraw.
Nagrody przyznawano w kategoriach produkt (cztery podkategorie) i gastronomia.
Zwycięzcy i wyróżnieni otrzymali w nagrodę sprzęt AGD: blendery, miksery i opiekacze grillowe.
Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?