Pieczona makrela

M.Kwiatkowska
M.Kwiatkowska
Zwykle rybę tę jadamy w wersji wędzonej. Pieczona też ma ciekawy, intensywny smak. - Dlatego warto podawać ja z dużą ilością warzyw - pisze Małgorzata Kwiatkowska.

Pierwszy raz jadłam pieczoną makrelę. Jest bardzo intensywna w smaku dlatego zaryzykowałam by podać ją z licznymi świeżymi ziołami i pieczonymi warzywami. Ciekawie smakowało. - dodaje.

Składnik (1 porcja)i:

1 świeża, cała makrela
pęczek świeżych ziół: tymianek, bazylia, natka pietruszki, szałwia, tymianek
1 łyżka płatków suszonej papryki (ale może być zwykła, czerwona papryka)
1 pomidor pokrojony w plastry
sól jodowana,
1 ząbek czosnku
pieprz cytrynowy
1 cytryna

Wykonanie:

Rybę myjemy, następnie skrapiamy cytryną, posypujemy solą, pieprzem, oraz przeciśniętym czosnkiem (od środka oraz na zewnątrz skóry). Do środka ryby wkładamy całe gałązki ziół oraz płatki papryki. Rozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska