Piekarnik z windą i chłodziarko-zamrażarka z winiarką zamiast prostego piekarnika czy lodówki?

fot. Sławomir Mielnik
Piekarnik z windą jest bardzo praktycznym urządzeniem do podgrzewania czy odmrażania potraw oraz ciekawym elementem kuchni - podpowiada Grzegorz Szymański z Avangard Kuchnie & Wnętrza.
Piekarnik z windą jest bardzo praktycznym urządzeniem do podgrzewania czy odmrażania potraw oraz ciekawym elementem kuchni - podpowiada Grzegorz Szymański z Avangard Kuchnie & Wnętrza. fot. Sławomir Mielnik
Rynek sprzętu AGD spełnia dziś kaprysy najbardziej wymagających klientów. Wybór piekarników i chłodziarko-zamrażarek, urządzeń niezbędnych w każdym mieszkaniu, jest ogromny. O tym, które kupujemy, decydują potrzeby i cena.

- A ta zależy często od tego, czy kupujemy pojedyncze urządzenie czy ich komplet - mówi Grzegorz Szymański z opolskiego salonu Avangard Kuchnie & Wnętrza, który funduje drugą nagrodę w konkursie nto - sprzęt kuchenny za 25 tys. zł. - Bywa, że któreś z urządzeń można u nas dostać nawet za złotówkę.

Prawdziwy wachlarz funkcji do wyboru ma ktoś, kto szuka piekarnika.
- Prócz tradycyjnego pieczenia, grillowania czy odmrażania w nowoczesnych piekarnikach można piec czy gotować na parze - wyjaśnia Grzegorz Szymański. - Dzięki temu na przykład warzywa nie tracą wartości odżywczych, a mięsa są soczyste.

Piekarniki tego typu można kupić jako osobne urządzenia albo zdecydować się na tradycyjny piekarnik, w którym parowa obróbka jest funkcją dodatkową.

Przydatną opcją w nowoczesnych piekarnikach jest samoczyszczenie. - Praktyczniejszy sposób nazywa się pyroliza - tłumaczy Grzegorz Szymański. - Polega on na tym, że piekarnik nagrzewa się do 500 stopni Celsjusza i wypala resztki tłuszczu.

Jednym z najciekawszych urządzeń dostępnych na rynku jest piekarnik z... windą.

- Świetnie nadaje się do podgrzewania, odmrażania czy grillowania potraw - podpowiada nasz ekspert.
Przy wyborze chłodziarko-zamrażarki dobrze jest postawić na tę z komorą biofresh. - Jest to funkcja, która zabezpiecza pożywienie przed wysychaniem spowodowanym zmianami temperatury, gdy otwieramy lodówkę - wyjaśnia Grzegorz Szymański. - Dzięki temu żywność długo zachowuje świeżość. Sałata może być w niej przechowywana tydzień, a truskawki wytrzymują nawet pięć dni.

To, na jak dużą i jak zaaranżowaną wewnątrz lodówkę zdecyduje się kupujący, zależy od jego potrzeb. Najważniejsze, by wybrał tę z klasy A, bo to decyduje o jakości urządzenia i jego energooszczędności
Dodatkowymi, ale bardzo przydatnymi "gadżetami" w chłodziarkach mogą być kostkarka do lodu i winiarka.

- Te ostatnie urządzenia, w zależności od modelu, mają agregat zabezpieczający przed drganiami, które źle wpływają na wina, oraz dwie strefy temperatur: dla win białych i czerwonych - mówi Grzegorz Szymański. - Poza tym mogą być bardzo interesującym elementem dekoracyjnym w pomieszczeniu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska