Pierożki chinkali na obiad. Oto przepis na danie delikatnym mięsem. Wysysanie soczystego rosołu to czysta przyjemność

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Charakterystyczny stożkowaty kształt chinkali ma ułatwić spożycie pierożków bez ubrudzenia się wypływającym bulionem.
Charakterystyczny stożkowaty kształt chinkali ma ułatwić spożycie pierożków bez ubrudzenia się wypływającym bulionem. Getty Images/Ekaterina Kubatina/zdjęcie ilustracyjne
Gruzińskie pierogi z mięsem tradycyjnie gotuje się na parze. Największą trudnością jest zamknięcie w cieście pierogowym mięsa z rosołem. Właśnie to ten bulion sprawia, że chinkali są tak pyszne. Ważny jest też ich stożkowy kształt, który ułatwia wysysanie esencjonalnego płynu. Zobacz przepis na domowe chinkali.

Spis treści

Prawdziwe chinkali nadziewa się farszem z wieprzowiny i wołowiny wraz z rosołem. Ważne jest odpowiednie zjedzenie pierożków. Chinkali należy trzymać za wydłużoną część, następnie nadgryźć ciasto i wyssać aromatyczny sok. Potem trzeba zjeść resztę ciasta z mięsem. Dzięki tej metodzie zmniejsza się ryzyko wybrudzenia podczas jedzenia gruzińskich specjałów. Sprawdź przepis na domowe chinkali.

Chinkali – przepis na gruzińskie pierożki

Liczba porcji: 15 sztuk.
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 g soli,
  • 170 ml ciepłej wody,
  • 10 ml oleju.

Mięsny farsz:

  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 250 g mielonego mięsa wołowego,
  • 1 cebula,
  • 5 ml oleju,
  • 250 ml rosołu,
  • 5 g ziaren kolendry,
  • 5 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 15 g posiekanej natki pietruszki.

Do podania:

  • 10 g posiekanego szczypiorku.

Jak zrobić chinkali?

Przygotowanie:

  1. Na początku trzeba zagnieść jak na tradycyjne pierogi.
  2. Na rozgrzanej patelni z olejem należy umieścić drobno posiekaną cebulę, aby się zarumieniła.
  3. W szerokiej misce trzeba połączyć oba rodzaje mięsa mielonego, wystudzoną cebulę, roztarte w moździerzu ziarna kolendry, świeżo zmielony czarny pieprz i sól.
  4. Następnie do masy mięsnej należy dolać rosół i dokładnie wyrobić razem z natką pietruszki.
  5. Na stolnicy należy rozwałkować cienko ciasto na pierogi i wykrawać duże okręgi przy pomocy miseczki lub wykrawaczki do ciastek.
  6. Następnie na okrągłe ciasto pierogowe należy położyć łyżkę farszu mięsnego i formować z nich ciasne sakiewki.
    Ważne, aby wydłużyć zakończenie pierożka, aby ułatwić jedzącemu trzymanie chinkali.
  7. Chinkali można gotować na parze lub tradycyjnie na wrzącej osolonej wodzie. Od momentu wypłynięcia chinkali należy gotować na małym ogniu przez około 10-15 minut. Czas uzależniony jest od wielkości i grubości ciasta.
  8. Ugotowane chinkali podaje się posypane posiekanym szczypiorkiem.

Mięso do chinkali

Warto wiedzieć, że w tradycyjnej kuchni gruzińskiej chinkali przygotowuje się także z baraniny. Można ją także mieszać z mięsem wieprzowym lub wołowiną. Standardowo mięso doprawiane jest świeżymi listkami kolendry. Istnieją też gruzińskie przepisy dopuszczające użycie świeżej mięty i cząbru.

Wegetariańskie chinkali

Osoby stroniące od spożycia mięsa również znajdą odpowiednie chinkali. Wśród nich są dania nadziewane grzybami, ziemniakami lub twarogiem. Z mięsnym odpowiednikiem łączy je kształt oraz obecność soczystego sosu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Pierożki chinkali na obiad. Oto przepis na danie delikatnym mięsem. Wysysanie soczystego rosołu to czysta przyjemność - Strona Kuchni

Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska