Zorganizowano go w sobotę w Hali Gwardii przy ul. Kowalskiej. Na miejscu można było kupić produkty bio i eko, nie tylko z Polski oraz spróbować różnych smakołyków.
- Piekarzem jestem od 40 lat, od 27 prowadzę własną piekarnię, od 3 lat stosuję w piekarni w Grudyni Wielkiej stosuję produkty organiczne, przed rokiem w Reńskiej Wsi uruchomiłem piekarnię z pieczywem bezglutenowym - opowiadał Bogdan Smolorz, jeden z wystawców. - Mam na to stosowne certyfikaty, bo dziś każdy pisze na etykiecie, że chleb jest orkiszowy, ale nie jest tam napisane, ile tej mąki orkiszowej jest w chlebie.
Większość organicznego i ekologicznego pieczywa Smolorz sprzedaje online. - Jeśli klient złoży zamówienie do poniedziałku wieczorem, to w środę wysyłamy mu pieczywo kurierem, na całą Polskę - wyjaśnia pan Bogdan.
Teresa Soboń z Gospodarstwa Ekologicznego w Proślicach sprzedawała m.in. szczaw, koper, szczypior. - To, co o tej porze już rośnie u nas - podkreślała właścicielka. - Od 16 lat produkujemy warzywa bez sztucznych nawozów i zboża, którymi karmimy domowy drób.
Agnieszka Mazur pomysłodawczyni EkoBazaru w Opolu mówi, że wpdała na taki pomysł, bo sama interesuje się od lat zdrową żywnością. - Spotkałam się wprawdzie z głosami, że w Opolu to się nie przyjmie, ale jestem dobrej myśli po dzisiejszym dniu - komentowała.
EkoBazary w opolskiej hali sportowej przy ulicy Kowalskiej mają się odbywać co sobotę, w godzinach 9-13. Wstęp dla klientów jest nieodpłatny. Więcej informacji o bazarze i zdrowym żywieniu można znaleźć na stronie halatargowa.opole.pl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?