Pogłowie rekordowo spada. Stada są likwidowane, a świń na rynku coraz mniej. Jeszcze kilka lat i z polskiego mięsa nie będzie schabowego?

OPRAC.:
Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Hodowcy od miesięcy walczą z nieopłacalnością produkcji i szerzącym się wirusem ASF. Jak to wpłynie na dalsze losy branży trzody chlewnej?
Hodowcy od miesięcy walczą z nieopłacalnością produkcji i szerzącym się wirusem ASF. Jak to wpłynie na dalsze losy branży trzody chlewnej? pixabay.com/webandi
Koniec 2022 roku przyniósł podsumowania wśród hodowców trzody chlewnej. Pozytywne wieści? Niekoniecznie. Ubyło 20 proc. stad, a samo pogłowie świń zmniejszyło się o 1,2 mln sztuk. Tempo likwidacji dramatycznie przyspiesza, jak mówią eksperci, tak źle jeszcze nie było. Jeśli sytuacja nie ulegnie zmianie, w przyszłości może zabraknąć polskiej wieprzowiny na stołach.

Spis treści

Dane dają do myślenia. Liczba stad zmniejszyła się o ponad 5 proc. w stosunku do samego października 2022 r., a przez cały rok ubyło ich aż 20 proc. Drastycznie w dół idzie też pogłowie. W ciągu trzech miesięcy zmalało o ponad pół miliona świń, w całym roku ich liczba sięgnęła 1,2 mln sztuk.

– Tak dramatyczne spadki w polskim sektorze trzody chlewnej nie były notowane nigdy wcześniej – mówi Piotr Karnas, dyrektor ds. rozwoju trzody chlewnej Gobarto Hodowca.

Według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa liczba zarejestrowanych stad trzody chlewnej wyniosła na początku stycznia 2023 r. 56,1 tysięcy, co oznacza spadek o prawie 3,1 tys. w porównaniu do wyliczeń sprzed 3 miesięcy. Eksperci wyliczają, że w czwartym kwartale ub.r. dziennie ubywało 36 stad, w trzecim 24.

Spadek pogłowia jest rekordowy. Świń w Polsce coraz mniej

Obecnie w Polsce notuje się 8,9 mln sztuk świń, w ciągu roku ubyło ich ponad milion. Tak ogromnego spadku jeszcze nie było. Jego dynamika w IV kwartale 2022 r. osiągnęła 5,7 proc., w ciągu trzech miesięcy ubyło ponad 0,5 mln przedstawicieli trzody. Nie zmieniła się za to wielkość statystycznego stada – to dalej 159 sztuk.

Lepiej jeść polską wieprzowinę, bo może jej zabraknąć?

Oczywiście są to gdybania, ale jeśli tempo spadku pogłowia utrzymałoby się na obecnym poziomie i co roku w Polsce ubywałoby 1,2 mln świń, w okolicach 2030 roku krajowa wieprzowina, a co za tym idzie, klasyczny schabowy, mogą zniknąć z naszych stołów. Hodowcy od miesięcy walczą z nieopłacalnością produkcji i szerzącym się wirusem ASF. W ub.r. naliczono 14 ognisk choroby.

– Tak dramatyczne spadki w polskim sektorze trzody chlewnej nie były notowane nigdy wcześniej. Składa się na to kombinacja kilku czynników – braku opłacalności, z jaką hodowcy mierzyli się w latach 2020-2021, bardzo wysokich i stale rosnących kosztów produkcji, zagrożenia ASF oraz narastającymi zmianami hamującymi rozwój nowych, profesjonalnych gospodarstw – przekonuje Karnas.

Wielu rolników i hodowców stara się unowocześniać swoje gospodarstwa, ale modernizacja w przypadku sektora produkcji zwierzęcej nie jest łatwa.

– Mieszkańcy wsi (nie rolnicy) oraz administracja (głównie samorządowa) często bez prawnych podstaw blokują zamierzenia inwestycyjne, mimo uwzględnianych w nich najlepszych dostępnych praktyk technologicznych i produkcyjnych – dodaje ekspert.

Źródło: Gobarto Hodowca

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

kup najtaniej

DeWalt

DeWalt DW275KN

790,68 zł

kup najtaniej

Makita

Makita TD110DSAE

627,00 zł

kup najtaniej

Vertex

Vertex Wkrętarka Sieciowa 300W

147,00 zł

kup najtaniej

Makita

Makita DTD171RTJ

1 675,77 zł

kup najtaniej

Hikoki

Hikoki Kc18Drbl Wbz Ds18Dbsl W4Z + Dh18Dbl

3 378,81 zł
Materiały promocyjne partnera

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Pogłowie rekordowo spada. Stada są likwidowane, a świń na rynku coraz mniej. Jeszcze kilka lat i z polskiego mięsa nie będzie schabowego? - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie