Polagra FOOD 2017 w Poznaniu. Prezes zapowiada nową formułę targów

AGW

Wideo

Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra FOOD trwają od 25 do 28 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich. Dla branży spożywczej to wydarzenie według organizatorów jest zwiastunem trendów konsumenckich, kompleksowym przeglądem ofert, ale też promocją polskiej gospodarki.

Targi otworzył Krzysztof Jurgiel, minister rolnictwa i wspominał, że na Polagrę przyjeżdżał jako student. To największe wydarzenie wystawiennicze w branży rolno-spożywczej w Europie Środkowo-Wschodniej.

- Polska żywność poszukiwana jest na rynkach światowych, o czym świadczą dane z handlu zagranicznego W ubiegłym roku wyeksportowaliśmy produkty rolno-spożywcze o wartości ponad 24 mld euro. W tym roku prognozujemy wzrost do ponad 25 mld euro. Na taką ocenę pozwalają rezultaty pierwszych 7. m-cy tego roku. Naszym największym odbiorcą pozostają kraje Unii Europejskiej, do których trafia ponad 80% wartości całego eksportu – mówił minister Jurgiel.

Przez tych kilka dni w Poznaniu w ofercie wystawców znajdziemy: mięsa i wędliny, dodatki do żywności, zioła, przyprawy, produkty mleczarskie - sery, kefiry, jogurty, mleko, wyroby piekarskie i cukiernicze - ciasta, castka, słodycze, przetwory owocowo-warzywnych, wina, wódki i likiery oraz żywność ekologiczna.

Na terenie MTP trwa jednocześnie 6 wydarzeń: Polagra FOOD, Polagra-TECH, Polagra GASTRO, pakfood, Invest Hotel i Targi Smaki Regionów (te ostatnie w dniach 23-26.09).

Zobacz więcej zdjęć: Rozpoczęła się Polagra 2017. Trendy i kulinaria na MTP [ZDJĘCIA]

Przemysław Trawa, prezes Zarządu MTP: - W produkcji żywności jesteśmy potęgą. Eksportujemy jej coraz więcej – zaznaczał podczas otwarcia Polagry. Wspominał również o tym, że coraz chętniej powracamy do żywności tradycyjnej, regionalnej, wytwarzanej w bliskiej odległości od miejsca konsumpcji.

Trwa zapowiedział zmianę koncepcji prezentacji targowych. Nowa odsłona czeka nas już w przyszłym roku i nie jesienią, a wiosną (8 – 10 maja). Nowa formuła przewiduje 3 dni kontraktacji wspieranych przez intensywną promocję targów na rynku krajowym oraz zagranicznym, współpracę z ambasadorami oraz instytucjami branżowymi, przedstawicielami sieci na rynku polskim. - Mam nadzieję, że wystawcy tę targową ewolucję zaakceptują –mówił prezes.

_____________________________________________
- Cieszę się, że wszystkie regiony Polski skorzystały w tym roku z możliwości zaprezentowania w Poznaniu swoich tradycyjnych potraw. Są tu zarówno produkty wpisane na prowadzoną przez resort Krajową Listę Produktów Tradycyjnych, jak również te które uzyskały unijne certyfikaty. Na targach tych widać naszą różnorodność, a także to co nas łączy – kulturę kuchni polskiej - mówił wiceminister rolnictwa Jacek Bogucki otwierając Smaki Regionów.

Bogucki: - Coraz częściej szukamy smaków, które pamiętamy z dzieciństwa i młodości, które przypominają nam dom rodzinny

Wiceminister Bogucki - Targi Smaki Regionów:

Targi Smaki Regionów otwarte! Więcej informacji i cały materiał video na https://t.co/zRZdEzq8yi#MTP#targipoznanskie#smakiregionowpic.twitter.com/BHYm7ik1ov

— Targi Poznańskie (@targipoznanskie) 24 września 2017

Źródło: Twitter, MRiRW, Youtube

Materiał oryginalny: Polagra FOOD 2017 w Poznaniu. Prezes zapowiada nową formułę targów - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie