Porady: Jedz kolorowo

gru
prof. Elżbieta Grochowska-Niedworok
prof. Elżbieta Grochowska-Niedworok
Rozmowa z prof. Elżbietą Grochowską-Niedworok z Instytutu Dietetyki Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie.

- Czy to, co jemy ma wpływ na to, jak się czujemy?
- Już w ubiegłym wieku został odkryty związek pomiędzy naszym zdrowiem a stylem życia. Styl życia rozumiemy jako aktywność fizyczną oraz sposób żywienia. Są badania, które mówią, że styl życia aż w 53 proc. wpływa na nasze zdrowie, geny tylko w 16 proc., a opieka zdrowotna w 10 proc.

- Co dziś oznacza racjonalne odżywanie?
- To takie, kiedy dostarczamy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników, mikro- i makroelementów oraz witamin. Na talerzu powinno być kolorowo i różnorodnie.

- Jeść powinniśmy wszystko...
- Ale w odpowiednich ilościach. Najważniejsze by ograniczać cukry proste, białą mąkę i sól. Powinniśmy spożywać 3 lub pięć małych posiłków, przy czym kolację nie później niż dwie godziny przed snem. No i nie można z domu wychodzić bez śniadania.
O tym co powinniśmy spożywać, informuje nas tzw. piramida żywieniowa.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska