Potrawy z kaszy i ryżu

Redakcja
W czwartek, 25 stycznia razem z nto (4,70 zł) kolejna część naszej kulinarnej serii "Nowoczesna Kuchnia Polska Makłowicza i Bikonta".

Przypominamy, że specjalnie dla naszych czytelników przepisy ułożyli znani polscy smakosze. W czwartkowej książeczce znajdziemy m.in. zdrowe pyszności z kasz, którymi polska kuchnia stoi.

- Kaszą numer jeden jest gryczana - mówi Piotr Bikont. - Dlatego poświęciliśmy jej sporo miejsca. Proponujemy też kaszę krakowską (też z gryki), jaglaną z prosa, perłową z jęczmienia, mannę z pszenicy, kukurydzianą i mamałygę.

W tej części znajdziecie też przepisy na potrawy z ryżu, który w pewnym sensie też jest jedną z kasz.

- Wśród potraw z kaszy szczególnie polecam pieróg biłgorajski - zachwala Bikont. - Znany głównie na Lubelszczyźnie jest najcenniejszym skarbem kulinarnym Rzeczpospolitej. Prosty, tani i do tego smakowity.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska