Przypominamy, że specjalnie dla naszych czytelników przepisy ułożyli znani polscy smakosze. W czwartkowej książeczce znajdziemy m.in. zdrowe pyszności z kasz, którymi polska kuchnia stoi.
- Kaszą numer jeden jest gryczana - mówi Piotr Bikont. - Dlatego poświęciliśmy jej sporo miejsca. Proponujemy też kaszę krakowską (też z gryki), jaglaną z prosa, perłową z jęczmienia, mannę z pszenicy, kukurydzianą i mamałygę.
W tej części znajdziecie też przepisy na potrawy z ryżu, który w pewnym sensie też jest jedną z kasz.
- Wśród potraw z kaszy szczególnie polecam pieróg biłgorajski - zachwala Bikont. - Znany głównie na Lubelszczyźnie jest najcenniejszym skarbem kulinarnym Rzeczpospolitej. Prosty, tani i do tego smakowity.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?