W skrócie:
Mam dla ciebie przepis na schab po cygańsku. Przygotowuje się go bardzo prosto, na patelni lub w garnku z pokrywką. Można od razu zrobić sporą porcję, dla wielu osób. Danie jest pełne warzyw oraz wyrazistych przypraw. Ja podaję je z ziemniakami i surówką, ale świetnie sprawdzi się także w wersji z ryżem, makaronem czy po prostu z chlebem. Dzięki moczeniu schabu w mleku mięso jest idealnie miękkie i soczyste. To sprawdzona i niezawodna metoda. Serdecznie polecam.
Zobacz w galerii, jak zrobić schab po cygańsku
Przepis na schab po cygańsku
Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny.
Liczba porcji: 4-5 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- ok. 1 kg schabu,
- ok. 1 szklanka mleka,
- 500 g pieczarek,
- 3 czerwone papryki,
- 1 duża cebula,
- 4 ogórki kiszone,
- 4 łyżki ketchupu,
- 500 ml wody,
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej + 3 łyżki wody,
- 2 łyżki oleju.
Przyprawy:
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- opcjonalnie odrobina ostrej papryki.
Jak zrobić schab po cygańsku? Przygotowanie krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Mięso oczyść i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Przełóż schab do miski i zalej mlekiem. Odstaw na minimum pół godziny.
- Opłucz mięso z mleka i dokładnie wytrzyj.
- Delikatnie rozbij tłuczkiem plastry schabu.
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy i posyp mięso. Nie musisz zużyć wszystkich przypraw, resztę dodasz do sosu.
- Umyj warzywa. Pieczarki obierz i pokrój w ćwiartki.
- Cebulę pokrój w piórka, a ogórki w plasterki.
- Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Jeśli chcesz zdjąć z niej skórkę, to zalej paprykę wrzątkiem i gotuj ok. 5 minut, następnie usuń skórkę, podważając nożykiem. Pokrój paprykę w paseczki.
- Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż mięso z obu stron i przełóż do dużej patelni z pokrywką lub do garnka.
- Zalej schab wodą wymieszaną z ketchupem i resztą przypraw. Duś pod przykryciem 20 minut.
- Na patelnię po smażeniu mięsa przełóż warzywa. Podsmażaj kilka minut.
- Dodaj warzywa do mięsa i gotuj jeszcze 20 minut.
- Na koniec zagęść danie mąką ziemniaczaną wymieszaną w odrobinie wody. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Podawaj danie na ciepło np. z ziemniakami lub chlebem. Smacznego.
Czytaj także: Pyszny schab z masłem ziołowym na domowy obiad. Wypróbuj przepis na soczyste mięso wypełnione natką pietruszki
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?