Prezenty jadalne - idealne na święta. Nimi na pewno zaskoczysz swoich najbliższych! Jak przygotować niebanalne podarunki? Sprawdźcie
SŁODKO-KWAŚNY SOS CHILLI Z CZOSNKIEM
Przepisy na jadalne prezenty od daylicooking.pl
1. Słodko-kwaśny sos chilli z czosnkiem. Ten sos to hit!
Składniki:
2 ostre papryczki
3-4 średnie ząbki czosnku
1/2 szklanki cukru
300 ml wody
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 łyżeczki soli
90-100 ml octu spirytusowego 10%
Przygotowanie:
Zacznij od posiekania drobno papryczek (wielbiciele bardzo ostrych smaków mogą razem z pestkami). Następnie obierz czosnek i także drobno posiekaj. Do garnuszka wlej wodę, dodaj papryczki i czosnek. Dosyp sól i cukier, wlej ocet. Wszystko zagotuj. Zmniejsz maksymalnie ogień i gotuj jeszcze przez kilka minut. Jeśli chcesz uzyskać bardziej czerwony kolor, to dodaj 1-2 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki. Teraz czas na mąkę ziemniaczaną. Rozprowadź ją z niewielką ilością wody. Przygotowaną zawiesinę wlej stopniowo do gotującego się sosu, aż uzyska odpowiednią gęstość. Uwaga: sos po wystygnięciu jest odrobinę gęstszy niż gorący.
Gotowy, wrzący sos może przelać do malutkiego słoiczka czy buteleczki. Wystarczy wyparzyć malutkie słoiczki lub buteleczki. Zakręcić od razu i ustawić do góry dnem, aż się pozamykają (buteleczki ustawiam w kubku do góry dnem). Jeśli taki sos miałby stać tak długo, jak standardowe przetwory przygotowywane na zimę, wtedy – dla bezpieczeństwa – należy słoiczki z sosem pasteryzować przez 10-15 minut.