![2. Dżem dyniowy pomarańczowy...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/df/9e/5fd4f72f7e95b_o_large.jpg)
Prezenty jadalne - idealne na święta. Nimi na pewno zaskoczysz swoich najbliższych! Jak przygotować niebanalne podarunki? Sprawdźcie
DŻEM DYNIOWO-POMARAŃCZOWY
2. Dżem dyniowy pomarańczowy
Składniki na 4-5 słoiczków*:
4 pomarańcze
3 szklanki puree z dyni
300-330 g cukru (1 i 1/2 szklanki)
około 370 ml wody (1 i 1/2 szklanki)
1 większa cytryna
4 cm średniej grubości świeżego imbiru
1 i 1/2 łyżeczki goździków
2 gwiazdki anyżu
Przygotowanie:
Wyszoruj dobrze i sparz wrzątkiem pomarańcze. Następnie obierz je ostrym nożem ze skóry, wykrawając jednocześnie albedo, czyli białą błonkę. Ze skórek również należy odkroić białe części, a następnie pokroić w cieniutkie paseczki lub drobną kostkę. Skórki przełóż do garnka, zalej wodą i na niewielkim ogniu obgotuj przez około 3-4 minuty. Wodę odlej, a skórki ponownie zalej świeżą wodą i ponownie gotuj przez ok. 3-4 minuty. Po tym czasie wodę odlej kolejny raz.
Do skórek wsyp cukier i wlej połowę wody, dodaj goździki, anyż i na niewielkim ogniu gotuj przez ok. 20 minut.
Pomarańcze przekrój na pół, ze środka usuń podłużną białą błonkę. Przełóż je do garnka ze skórkami, wlej drugą połowę wody i gotuj przez ok. 10 minut – na niewielkim ogniu i pod przykryciem. Na końcu dodaj puree z dyni i ponownie gotuj przez kilka minut. Pilnuj, aby się nic nie przypaliło. Pamiętaj, że goździki i anyż z czasem dodają coraz więcej smaku i aromatu. Dlatego można je z dżemu wyjąć lub pozostawić w zależności, czy lubimy mocno aromatyczne przetwory czy mniej.