Przepis na domowe faworki Tłusty Czwartek 2021. Prosty przepis na lekkie faworki, czyli chrusty. Jak zrobić faworki jak u mamy

Mat
Najlepsze są faworki domowe, lekkie i kruche, tak inne niż te kupowane w sklepie. Jaka jest tajemnica, która sprawia, że domowe faworki są pyszne i smaczne? To odpowiednie przygotowanie ciasta.
Najlepsze są faworki domowe, lekkie i kruche, tak inne niż te kupowane w sklepie. Jaka jest tajemnica, która sprawia, że domowe faworki są pyszne i smaczne? To odpowiednie przygotowanie ciasta. Przemyslaw Swiderski
Udostępnij:
Faworki na Tłusty Czwartek 2021 to alternatywa dla tych, którzy nie przepadają za pączkami. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany prosty przepis! Świętuj ostatki, przegryzając wspaniałe, domowe faworki!

Tłusty Czwartek to najsłodszy dzień w roku, który rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. Tłusty Czwartek 2021 przypada 11 lutego.

To doskonała okazja, by spróbować samodzielnie przygotować w domu faworki, czyli popularne chrusty!

PRZEPIS NA FAWORKI. Prosty przepis na domowe faworki

Najlepsze są faworki domowe, lekkie i kruche, tak inne niż te kupowane w sklepie.

Jaka jest tajemnica, która sprawia, że domowe faworki są pyszne i smaczne? To odpowiednie przygotowanie ciasta.

Sprawdź nasz prosty przepis i dowiedz się, jak je zrobić!

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżka spirytusu
  • małe opakowanie gęstej, kwaśnej śmietany (200 g)
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  • Dokładnie wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier i sól
  • Dodać mokre składniki, czyli żółtka, spirytus i śmietanę
  • Całość wyrobić na jednolite, gładkie ciasto i przełożyć je na stolnicę
  • Na stolnicy przeprowadzić proces "rozbijania" ciasta. Należy je uderzać, np. wałkiem do ciasta, ponownie ugnieść w zbitą część i uderzać do rozpłaszczenia ciasta. Proces powtarzać przez 10 minut, by nadać ciastu elastyczność
  • Dokładnie rozwałkować na stolnicy na cienki placki (najlepiej podzielić ciasto na kilka części)
  • Z ciasta wycinać długie 3-cm paski, a następnie każdy pasek podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 3x8 cm
  • Na środku każdego prostokąta należy zrobić małe nacięcie, przez które przeciągamy jeden koniec prostokąta i wywijamy na drugą stronę
  • W garnku rozgrzać dużą ilość oleju. Gdy będzie gorący, wrzucać ciastka i smażyć kilka minut na złoty kolor
  • Gdy faworki wystygną, posypać cukrem pudrem
Z ciasta wycinać długie 3-cm paski, a następnie każdy pasek podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 3x8 cm
Z ciasta wycinać długie 3-cm paski, a następnie każdy pasek podzielić na prostokąty o wymiarach ok. 3x8 cm Fot. Janusz Wójtowicz

Tłusty Czwartek 2021. Co to za tradycja i dlaczego w tym dniu jemy pączki?

Tłusty czwartek wywodzi swą nazwę od wyjątkowo tłustego jedzenia - wyjaśnia prof. Dorota Simonides, folklorystka. - Do wtorku przed Popielcem objadano się najbardziej tłustymi specjałami.

Za symbol tłuszczu uchodziła słonina, którą zjadano kawałami, popijając obficie wódką. Był to ostatni czwartek przed wielkim postem, który ongiś traktowano bardzo poważnie.

Z cesarskiego Rzymu przybył do nas nie tylko zwyczaj jedzenia pączków, ale i przekonanie, że w dniu tym należy nie tylko zajadać, ile się da, ale wręcz obżerać się, tak aby wystarczyło do Wielkanocy.

Pączki, faworki, oponki - ostatkowe słodkości Piotra Kucharskiego

U nas jeszcze w XVI w. pączki z chlebowego ciasta były nadziewane słoniną, pieczone na smalcu. Oby najtłuściej - mawiano. W krajach zachodnich były one drożdżowe, nadziewane migdałami i orzechami, potem dżemem, owocami.

W średniowieczu tłusty czwartek rozpoczynał czas bardzo swobodnych zabaw i balów przebierańców. Należało jednak pamiętać o tym, aby w masce lub przebraniu nie przekroczyć bram kościoła ani cmentarza. Kto tego nie przestrzegał, mógł na zawsze zostać przemieniony w postać, z którą się w tym dniu utożsamiał. Najchętniej przebierano się za diabła, śmierć, wampira, trupa albo postaci, które wzbudzały śmiech.

Dzieci z Tarnowca w gminie Lubsza smażą faworki.

Tłusty czwartek. Najmłodsi mieszkańcy Tarnowca usmażyli już ...

Współcześnie po wsiach chodzą przebierańcy z niedźwiedziem, turoniem, kogutem lub innymi zwierzętami, które muszą zatańczyć z gospodarzami domów.

Uczestnicy zabawy zrzucają wszelkie zło.

We wtorek o 12 w nocy zabijają zwierzę jako "kozła ofiarnego" za zło, którego jest symbolem. Złem może być sroga zima, dziurawe szosy, choroba czy alkoholizm.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Siemens

Siemens iQ700 SN87YX03CE

7 170,67 zł5 600,84 zł-22%
miejsce #2

Bosch

Bosch Serie 2 Home Connect SMS2ITI11E

2 099,00 zł1 699,00 zł-19%
miejsce #3

Electrolux

Electrolux ESF2400OW

1 399,00 zł1 189,67 zł-15%
miejsce #4

Bosch

Bosch Serie 2 SRS2HKI59E

1 949,00 zł1 699,00 zł-13%
miejsce #5

Bosch

Bosch Serie 2 AquaStop SMS25AI07E

1 899,00 zł1 699,00 zł-11%
miejsce #6

Miele

MIELE G 5022 SC

3 679,00 zł3 299,00 zł-10%
Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
18 lutego, 7:34, Gość:

chrust.."faworek" to mój piesek..

faworki ..to jedzą .".gorole"

G
Gość

chrust.."faworek" to mój piesek..

Więcej informacji na stronie głównej Nowa Trybuna Opolska
Dodaj ogłoszenie