Przepis na pyszne śledzie pod pierzynką - idealne na świąteczny stół

Radosław Dimitrow
Radosław Dimitrow
Wideo
od 16 lat
Kasia i Daniel z bistro Chrupiąca Kalarepa przedstawiają przepis na śledzia pod pierzynką. Danie sprawdza się jako przystawka, która znakomicie prezentuje się wśród świątecznych potraw.

Przepis na śledzie pod pierzynką - składniki:

  • Śledzie typu Matjas solone 600-700 g
  • sok z ½ cytryny, do skropienia śledzi
  • 600-650g ugotowanych lub upieczonych buraków
  • 6 jajek Roldrob, ugotowanych na twardo
  • 150 g majonezu
  • 150 g jogurtu
  • pieprz gruboziarnisty

Sposób przyrządzenia:

  1. Śledzie kroimy na plasterki, układamy na tacy.
  2. Obieramy buraki, kroimy w drobną kostkę lub miksujemy na kawałeczki.
  3. Jajka gotujemy ok. 8 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos.
  4. Majonez i jogurt mieszamy w misce, dodajemy pieprz.
  5. Na śledzie wykładamy równomiernie buraczki, następnie nakładamy sos.
  6. Na górę układamy rozkruszone lub drobno pokrojone jajka.
  7. Śledzie pod pierzynką można udekorować i są gotowe do podania!

Partnerzy odcinka:
Roldrob https://roldrob.com/
Golomb http://www.masarnia-golomb.pl/
Tomi Markt http://tomimarkt.pl/

Dlaczego śledź:
Parafrazując stare powiedzenie: śledź jaki jest – każdy widzi. Ryba jednoznacznie kojarzona z zimnymi wodami mórz północnych, przez wielu nazywana jest królem morza nam najbliższego – Bałtyku. Matjasy, piklingi, kipery, uliki – zawsze znajdą kawałek swojego miejsca na polskim stole.

Ale czy zajadając śledzia przyrządzonego na jeden z niezliczonej liczby sposobów zastanawiamy się, jak wielki wpływ miała ta właśnie ryba na szereg wydarzeń w rozwoju naszej cywilizacji? Śledź od wieków stanowił podstawę wyżywienia nadmorskich ludów Północy, stając się z czasem ważnym towarem handlowym, a nawet swoistą walutą w wymianie towarów.

Czy wiemy o tym, że dopiero w średniowieczu pewien holenderski rybak wymyślił (albo odtworzył) sposób przechowywania śledzi w solnej zaprawie? Swoją drogą, w XIX wieku, kiedy to katalogowano najważniejsze wynalazki mające wpływ na rozwój naszej cywilizacji, ten właśnie sposób przechowywania śledzi został umieszczony na wspomnianej liście na równi z odkryciem Ameryki czy wynalezieniem prądu elektrycznego.

Czy zdajemy sobie sprawę z tego, że znaczna część bogactwa nadmorskich prowincji i miast w Niderlandach i Belgii ma swoje źródło w połowie, przechowywaniu i handlu śledziem? Kto z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że śledź był powodem wojen handlowych, które przeradzały się w krwawe konflikty zbrojne?

Takich przykładów, śledziowych akcentów na kartach historii znaleźć można by sporo, leczy czy ma to dla smakoszy jakiekolwiek znaczenie? Dla miłośnika śledzi, a w naszym kraju jest to zdecydowanie najbardziej popularna ryba, którą nad inne gatunki przedkłada co dziesiąty Polak, znacznie ważniejsze będą sposoby jego przyrządzenia i serwowania podczas domowych, rodzinnych uroczystości.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nto.pl Nowa Trybuna Opolska