Przepis na śledzie pod pierzynką - składniki:
- Śledzie typu Matjas solone 600-700 g
- sok z ½ cytryny, do skropienia śledzi
- 600-650g ugotowanych lub upieczonych buraków
- 6 jajek Roldrob, ugotowanych na twardo
- 150 g majonezu
- 150 g jogurtu
- pieprz gruboziarnisty
Sposób przyrządzenia:
- Śledzie kroimy na plasterki, układamy na tacy.
- Obieramy buraki, kroimy w drobną kostkę lub miksujemy na kawałeczki.
- Jajka gotujemy ok. 8 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos.
- Majonez i jogurt mieszamy w misce, dodajemy pieprz.
- Na śledzie wykładamy równomiernie buraczki, następnie nakładamy sos.
- Na górę układamy rozkruszone lub drobno pokrojone jajka.
- Śledzie pod pierzynką można udekorować i są gotowe do podania!
Partnerzy odcinka:
Roldrob https://roldrob.com/
Golomb http://www.masarnia-golomb.pl/
Tomi Markt http://tomimarkt.pl/
Dlaczego śledź:
Parafrazując stare powiedzenie: śledź jaki jest – każdy widzi. Ryba jednoznacznie kojarzona z zimnymi wodami mórz północnych, przez wielu nazywana jest królem morza nam najbliższego – Bałtyku. Matjasy, piklingi, kipery, uliki – zawsze znajdą kawałek swojego miejsca na polskim stole.
Ale czy zajadając śledzia przyrządzonego na jeden z niezliczonej liczby sposobów zastanawiamy się, jak wielki wpływ miała ta właśnie ryba na szereg wydarzeń w rozwoju naszej cywilizacji? Śledź od wieków stanowił podstawę wyżywienia nadmorskich ludów Północy, stając się z czasem ważnym towarem handlowym, a nawet swoistą walutą w wymianie towarów.
Czy wiemy o tym, że dopiero w średniowieczu pewien holenderski rybak wymyślił (albo odtworzył) sposób przechowywania śledzi w solnej zaprawie? Swoją drogą, w XIX wieku, kiedy to katalogowano najważniejsze wynalazki mające wpływ na rozwój naszej cywilizacji, ten właśnie sposób przechowywania śledzi został umieszczony na wspomnianej liście na równi z odkryciem Ameryki czy wynalezieniem prądu elektrycznego.
Czy zdajemy sobie sprawę z tego, że znaczna część bogactwa nadmorskich prowincji i miast w Niderlandach i Belgii ma swoje źródło w połowie, przechowywaniu i handlu śledziem? Kto z nas zdaje sobie sprawę z faktu, że śledź był powodem wojen handlowych, które przeradzały się w krwawe konflikty zbrojne?
Takich przykładów, śledziowych akcentów na kartach historii znaleźć można by sporo, leczy czy ma to dla smakoszy jakiekolwiek znaczenie? Dla miłośnika śledzi, a w naszym kraju jest to zdecydowanie najbardziej popularna ryba, którą nad inne gatunki przedkłada co dziesiąty Polak, znacznie ważniejsze będą sposoby jego przyrządzenia i serwowania podczas domowych, rodzinnych uroczystości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?